Лидерът на „Атака” Волен Сидеров и депутатът от партията Десислав Чуколов бяха арестувани по обвинение в хулиганство. Това е първи такъв случай у нас.

Двамата ще останат зад решетките до петък заради нахлуването им в НАТФИЗ в нощта преди деня за размисъл. Десетки привърженици на "Атака" обсадиха следствената служба в знак на подкрепа. Пред следствения арест има палатков лагер.

Адвокатът на Сидеров Явор Нотев обжалва ареста и тази вечер СГС ще решава дали задържането е законно.

От съда обявиха, че "с оглед процесуална икономия" ще гледат едновременно с жалбите на Сидеров и Чуколов и исканията на прокуратурата за постоянен арест.

Хронология

Лидерът на „Атака” дойде в столичното следствие в 10:00 часа и за пореден път обясни, че това е поръчка срещу него, а главният прокурор иска да го отстрани от политическата сцена.

Час и половина по-късно адв. Нотев обясни, че задържането е незаконно. „Той заяви и пред следователя, и пред служителите от конвойна рота, че от този момент няма да приема храна, вода, пристъпва към безсрочна гладна стачка”, обяви той.

Събрани от цялата страна симпатизанти на Сидеров насочиха скандиранията си срещу полицията и медиите.

„Аз не мисля, че главният прокурор действа без да го е съгласувал с министър-председателя. Помним „Банкягейт"! Знаем кой направи Цацаров прокурор”, заяви депутатът Магдалена Ташева.

Активисти на „Атака” се опитваха да пробият полицейския кордон, но в крайна сметка Сидеров и Чуколов бяха извозени към следствени арест.

Рецидив?

Първата силова изява на Сидеров и хората му бе на магистрала „Тракия” през 2006 г. Завърши със синини за 22-годишен мъж.

2010 г. Сидеров и хората му видимо нетрезви замерят екипажа на полета София - Франфуркт с храна.

Три години по-късно- в изискан ресторант в Брюксел замерване с тапи на сервитьори и отказ от плащане на сметка от 1600 евро.

2 пъти Сидеров нахлува в Министерския съвет - веднъж по времето на Станишев, а след това при служебния кабинет на Марин Райков.

Вратата на нюзрума на bTV също пострада – през 2011 г. Сидеров и групата му опитват да нахлуят вътре.

Лятото на 2013 г.: Лидерът на „Атака” с пистолет на кръста в парламента и в словесна атака срещу репортери на бившия си политически партньор.

2014г. Скандал на летище Варна с униформени и със служителка на френското посолство.

Така стигаме до скандала край магазинчето на „Раковски” в средата на тазгодишната предизборна кампания.

Трябва ли Волен Сидеров да остане в ареста?