Президентът Росен Плевнелиев подкрепи решението на правителството да емитира нов държавен заем след отговорен дебат в парламента.

Според държания глава новият дълг ще бъде с рекордно ниски нива на лихвите и ще спести на гражданите стотици милиони левове.

"Когато става дума за милиарди не може да има различни трактовки и обяснения. Цифрите няма как да бъдат сбъркани и не може да бъдат политизирани. Когато имаме най- ниските исторически нива на лихви в европа от 200 години насам, когато Европейската централна банка обявява лихма от минус 0.2% и правителството се опитава да рефинансира държавни дългове на двойно и тройно по- изгодни условия, има смисъл", заяви Плевнелиев.

Той смята, че ако политиците не са на висотата на ситуацията ни чака нова вълна на нестабилност.

"Парламентъ е на ход. Ако при една такава елементарна ясна ситуация, когато има сериозен смисъл, българският политически елит се порвали,  това означава нова фаза нестабилност, която никой не си пожелава", уточни президентът.

Плевнелиев, който наложи вето при актуализацията на бюджета на кабинета Орешарски, обяви че и тогава и сега е бил воден от принципа да се разходват средствата прозрачно.

"Г-н горанов като министър на финансите е длъжен да обясни не само на парламента и направителството. Народът трябва да знае точно как и за какаво ще бъдат похарчени парите", добави той.