Ден след като 6 партии се разбраха да подкрепят нов компромисен вариант на съдебната реформа, вече са събрани 180 депутатски подписа за конституционните промени. Гласуването обаче ще остане за след ваканцията на народните избраници.

ГЕРБ, ДПС, РБ и ПФ подкрепиха промените с пълния състав на групите си, като Димитър Делчев от дясното обединение се колеба до последно. Сред вносителите е и депутатът от ДПС и неуспял шеф на ДАНС Делян Пеевски. Само един от БДЦ не се подписа, а от АБВ дадоха три парафа.

Четирима независими депутати също застанаха зад текстовете.

Всъщност проблемни се оказаха 4 гласа, които бяха събрани най трудно. Единият беше на прясно изключения от ГЕРБ за непослушание Здравко Димитров. „Чух се с премиера и Цветанов, това е нормално отношение от моя страна”, посочи той.

Снимка: btv.bg

Проблем имаше и с гласовете на АБВ и РБ. От партията на Първанов бяха решили дадат само 1 глас. В крайна сметка АБВ дадоха цели 3 заради общия недостиг. А Реформаторите първоначално събраха само 22 подписа, след като един депутат се запъна и отказа. Димитър Делчев от ДБГ изтъкна аргумента, че предложените промени са отстъпление. „По настояване на госпожа Кунева, която от своя страна е поела ангажимент към Бойко Борисов, аз се съгласих да положа 180-ия подпис”, посочи Делчев. И така подписите бяха събрани за пет часа.

"Реалистично за пленарна зала е да очакваме в началото на септември да се състои първото четене на новия законопроект за промени в конституцията", заяви председателят на парламента Цецка Цачева.

Запитана дали сегашната Временна конституционна комисия ще обсъжда новия законопроект или ще бъде създадена нова, Цачева обясни, че през следващата седмица ще бъдат внесени, дебатирани и приети в пленарна зала две решения за изменение на решението за избор на Временната комисия, която да разгледа новия законопроект и процедурните правила.

ДПС по-рано предложи свой вариант, при който депутатите се събират извънредно за гласуване през август. В крайна сметка обаче годишният отпуск на депутатите ще остане непокътнат.

„Има логика да бъде така, да не се прекъсва ваканцията, за да се осигури необходимият брой депутати. Това не променя сроковете, с които след това ще се внесат”, обясни по-рано и вътрешният министър Румяна Бъчварова.

Разпределение на силите

За позицията на Реформаторския блок вицепремиерът уточни, че при тях има колебание, докато при ГЕРБ става дума за абсолютна политическа убеденост и подкрепа. Радан Кънев отхвърли твърденията, че дясното обединение е застрашено от разцепление.

Знаете ли какво предвиждат конституционните промени за съдебната реформа?

Румяна Бъчварова благодари на ДПС за заявената подкрепа. „Те наистина имаха много конструктивна позиция и показаха, че тогава, когато става въпрос за национално отговорно решение могат и като опозиция да го подкрепят. Това е добре и за политическия климат, и за политическия живот и това, което занапред предстои да ни се случи”, каза още тя.

Дано ни разберат правилно

Тя изрази надежда, че България ще бъде правилно разбрана от Европа, защото интересът към това дали ще има съдебна реформа или не у нас е изключителен.

"Всички смятат, че това е единственото условие, за да се получи пълното доверие към държавата ни. Вчера Федерика Могерини каза, че знае и е убедена, че България е много силна проевропейска държава и Бойко Борисов е проевропейски лидер", добави тя.

Запитана не е ли рано да бъде толкова удовлетворена, тъй като предстои съдебната реформа да отиде в Конституционния съд и тепърва ще е ясна развръзката, Бъчварова отвърна, че това е част от процедурата.

"Надявам се да не бъде политическа пречка, но сме длъжни да се съобразим с всички изисквания за едно перфектно законодателство. Трябва да се поздравим всички, защото законопроектът е нещо изключително добро", уточни силовият министър.

Тя използва цитат на бивш председател на НС: "Ако днес имаме 180, дори повече от 160 подписа, това би било един добър ден за българската демокрация и за всички нас".

Конграчулейшън

Поздравления за внасянето на важния проект за конститутционни промени, подписан от 180 депутати, представляващи съществено мнозинство в парламента. Това се казва в позиция на американското посолство, разпространена във Facebook.

 

Поздравления за внасянето на важния проект за конституционни промени, подписан от 180 депутати, представляващи съществе...

Posted by U.S. Embassy Sofia on 24 юли 2015 г.

"Това е първа, но важна стъпка към реформата на съдебната система, но остава още много работа за вършене", припомнят дипломатите.