Премиерът Пламен Орешарски поиска предоговаряне на цените на материалите за оградата на българо-турската граница. Проверката на съоръжението беше разпоредена, след като стойността му скочи почти двойно без аргументи за това.

bTV първа разказа за скандалната поръчка, при която за подбора на доставчици цената не е била критерий за избор.

Орешарски прие и утвърди доклад с три основни препоръки относно оградата. Отстраняване на пропуските и търсене на възможности за намаляване на разходите за съоръжението са част от акцентите в документа.

Една от препоръките гласи „да се прецени необходимостта от предприемане на действия за отстраняване на допуснатите пропуски, слабости и нарушения и предприемат действия спрямо служителите допуснали същите”.

Препоръчва се също предвидените разходи за изграждане на съоръжението през втория етап на операция "Съвместни усилия" в размер на над 1,5 млн. лв. да бъдат за сметка на бюджета на военното министерство. С цел намаляване на разходите то трябва да прецени възможността за промяна на договорените цени по сключените договори за доставка на материали.

Докладът е изпратен до вътрешния министър Цветлин Йовчев и до военния - Ангел Найденов. След запознаването и привеждането в изпълнение на дадените препоръки, предстои министър Найденов да даде пресконференция.

Към средата на февруари bTV разказа, че поръчка за една трета от цялата сума за оградата по границата е насочена към фирма, чийто управител е председател на общинска структура на БСП. По-късно стана ясно, че това е била фирмата фаворит, защото е производител, а не защото е предложила най-добра цена.