След три дни опити да обсъдят бюджета за догодина, депутатите най- накрая успяха да приемат приходите и разходите на държавата. Те дори решиха да удължат заседанието си до 22.00 часа.

Докато протестиращи замеряха сградата отвън с яйца, домати, боя и пиратки, депутатите одобриха окончателно рамката на Бюджет 2014 г. Заложените приходи за следващата година са 19,2 милиарда лв. За сравнение - в Бюджет 2013 бяха планирани около милиард по-малко.

Разходите на държавата за догодина са 20,5 млрд. лв. Заложеният дефицит не се променя и остава милиард и 300 милиона лева.

За 2014-а се предвижда да постъпят 17 милиарда и 300 милиона от данъци. В бюджета са предвидени и 790 милиона лева резерв за икономически растеж, 500 милиона за развитие на регионите, както и 100 милиона лева за образованието.

От ГЕРБ изразиха опасения, че парите за безработица в бюджета са недостатъчни. Приходната част на бюджета е неизпълнима - обяви отново опозицията. Народните представители на Борисов последователно критикуваха и точките в закона, които определят бюджетите на министерствата, на съдебната власт, на президентството.

Депутатите намалиха и собствения си бюджет с над 620 000 лв. „Резервите са в постепенно намаляване на разходите за хартия. НС харчи много хартия, после плаща такса смет за тази хартия”, обясни председателят на парламента Михаил Миков.

На фона на дебатите за намалените разходи на НС, депутати се оплакаха от битовите условия и от това, че работата им страда от решението на председателя Миков да предостави 15 милиона икономии от тази година за коледните добавки на пенсионерите.

„С чужда пита помен правите. Похвално е, че върнахте 15 милиона, но 12 от тях са събирани от предишните събрания. Бяха за подобряване на работата в залата. Защото сега като включим 3 лаптопа и прекъсвачът спира”, заяви Цецка Цачева от ГЕРБ.

Как ще се харчат парите, които държавата събира от глобите на шофьорите, попита опозицията. „Тези пари, които в момента са над 30 милиона лева, ще бъдат изхарчени неясно за какво и непрозрачно”, коментира Цветан Цветанов.

„Не мога да разбера какво е цялото това пенявене. Абе, Цветанов, има школа в Симеоново, иди изкарай един най-кратък курс. Не става въпрос за отроче на ГЕРБ - направихме фонд и спасихме народа от катастрофи”, отговори Павел Шопов от „Атака”.

Подозренията накараха министъра на финансите да обещае, че в постановление правителството изрично ще определи за какви мерки за безопасност на движението ще отидат тези пари.

Междувременно опозиция и мнозинство си размениха искания за оставки. Червените поискаха Цветан Цветанов да излезе от политиката заради уронване на престижа на МВР. А ГЕРБ поискаха Мая Манолова да бъде освободена от поста зам.-председател на НС, защото с процедурни хватки пречела на опозицията да се аргументира по време на дебатите.

Малко преди 20 ч депутатите приеха бюджета на Министерството на икономиката и енергетиката за 2014 г. Ведомството ще разполага с 122 802 300 лв.

В текста на закона е записано, че Министерският съвет може да извършва промени по бюджета на Министерството на икономиката и енергетиката за 2014 г. при възникване на допълнителна потребност от извършване на разходи, свързани със спецификата на Фонд „Извеждане от експлоатация на ядрени съоръжения” и Фонд „Радиоактивни отпадъци”, при условие че не се влошава бюджетното салдо по държавния бюджет.

После бяха приети бюджетите на министерствата на регионалното развитие и на земеделието. Депутатите увеличиха с 2 милиона лева над предвиденото
разходите за НСО. Така в бюджета на службата за догодина първоначално заложените разходи от 30 984 000 лв. стават 32 984 000 лв. Предвидените приходи, помощи и дарения са 250 000 лв. Парите за ДАНС през 2014 г. са съответно: приходи от 200 000 лв., разходи - 112 247 000 лв.