БСП настоя Цветан Цветанов да се оттегли от политиката заради негово изказване в Брюксел, в което сравни българската полиция с украинската по репресия. Това се случи на специален брифинг в четвъртък.

„Питаме ние - този ли е моралният съдник на днешните управляващи в България – политикът, вицепремиерът и министър на вътрешните работи, който допусна да бъде използван репресивния апарат за изнудване и за партийно-политически цели. Това ли е човекът, който ще всява респект сред европейските институции? Отива ли на един бивш вътрешен министър да се отнася по подобен начин и да дава квалификация на полицията, която сам той е ръководил?”, попита Атанас Мерджанов.

Той припомни изявление на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, в което той заявява, че никога не би си позволил да хвърли камък върху дейността на полицията. „Питаме ние Бойко Борисов – как може Христо Бисеров само за едно повдигнато обвинение да се оттегли от политиката, а Цветанов, който има три повдигнати обвинения, продължава да раздава справедливост и да бъде съдник от последна инстанция”, коментира Мерджанов и припомни обещание на Цветанов, че ако има повдигнати срещу него обвинения, сам ще се оттегли от политиката.

Към питанията се включи и социалистът Борислав Гуцанов: „Три години и половина аз не съм казал нищо за това, което се случи във Варна и конкретно с моето семейство. Не го направих, за да не уронвам престижа на българката полиция. Не го направих и когато се произнесе съдът в Страсбург. Сега за първи път ще попитам г-н Цветанов - кой даде нареждания да се влезе вкъщи – рано сутринта маскирани полицаи с насочени оръжия с лазерни мерници срещу децата ми – на 5 и на 7 години тогава? Аз съм син на офицер, самият аз съм офицер. Никой няма право да дава команда да се влиза по подобен начин. Той ли е човекът, който в момента ще обсъжда българската полиция? Няма ли поне малко срама и да преклони глава за всичките си дивотии, които върши четири години?. Един бивш вътрешен министър да коментира извън пределите на страната и да оронва целия престиж на страната. Това беше върхът на падението на Цветанов”.

Малко по-късно самият Цветанов уточни, че в момента не е министър, за да му се иска оставката. „Ако има симпатизанти и членове на БСП, които са гласували за мен, и те са поискали тази оставка да бъде подадена, мога да я обсъдя”, допълни Цветанов.

По повод критиките на БСП, че е уронвал престижа на българската полиция с изказванията си в Брюксел, той коментира: „Кажете ми - в коя европейска държава над 160 дни има заграждения около съответните институции - парламент, Министерски съвет? Концентрацията на толкова много полиция в България е недопустимо, това би могло да отблъсне и инвеститори. Ние сме правова, демократична държава”.

„Аз не топя българската полиция, винаги съм се отнасял с необходимото уважение и респект към полицията. Точно за това по бюджета на МВР, ще кажа много неща, които са несъстоятелни в това, което са предвидили в бюджета за 2014 година. То няма да може да покрие необходимите разходи на МВР”, заключи Цветан Цветанов.