Преговорите между коалиционните партньори в управлението – ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт, за съставяне на кабинет в рамките на този парламент продължават.

Увеличават се шансовете за създаване на правителство с формалния мандат на Реформаторския блок. От ГЕРБ поставиха условията си за въвеждане на мажоритарен елемент в изборите. Чака се решението на Реформаторите дали ще изпълнят това условие, макар да нямат интерес от него.

Бойко Борисов днес не участва в преговорите и предпочете да се срещне с кмета на Карнобат. Как виждат ситуацията конституционалисти и експерти - вижте. 

Конституцията позволява съставянето на правителство с мандата на третата парламентарна група да се протака до 22 януари догодина, когато встъпва в длъжност новоизбраният президент Румен Радев. Краен срок основният закон не поставя.

Поставените от ГЕРБ условия за промяна на избирателната система от смесена в мажоритарна удължава хоризонта на парламента и на правителството поне с половин година.

Предполага се, че заместник-министри в сегашното правителство ще поемат титулярните места в новото правителство, а за министър-председател се търси човек близък и до Борисов, и до коалиционните партньори.

Увеличаването на минималната пенсия на 300 лева, каквото е искането на Патриотичния фронт, е въпрос на налични средства в бюджета. Антикорупционният закон – условието на ДБГ – още не е влязъл за разглеждане в парламента. За изпълнението на тези законодателни условия парламентът ще трябва да работи най-малко до лятото на следващата година. 

Още един аргумент в полза на съставянето на второ правителство в рамките на този парламент – според политолозите в момента управляващата партия няма интерес да се явява на парламентарни избори, защото опозицията запазва силни позиции от президентските избори, освен това и вече е започнала подготовката си за предсрочен вот.