Няма да остане нито един килограм неизкупен тютюн, обяви председателят на ДПС Лютви Местан на фона на готвения голям митинг на тютюнопроизводители от Гоцеделчевско в село Кочан.

Местан обеща на бранша подкрепата на собствената си партия, както и подкрепа от коалиционния й партньор БСП и на цялото правителство. „Ще сторим всичко, което е необходимо, независимо от ограничените възможности за въздействие, резултат от престъпната либерализация на сектора, която беше извършена от предишните управляващи”, декларира лидерът на ДПС, цитиран от БНР.

„Със съдбата на тютюнопроизводителите играха и то престъпно предишните управляващи. По-предишните управляващи решаваха проблемите”, категоричен бе Местан, преди да продължи в сантиментално-популистки тон.

„Сега тютюнопроизводителите могат да бъдат спокойни. Гласът им е чут, а да чуем гласа на тютюнопроизводителите, означава да чуем собствения си глас, защото огромна част от парламентарната група на ДПС се състои от колеги, които са израснали с катранови ръце. Проблемът им е наша собствена съдба”, обясни Лютви Местан.

Той припомни, че от ДПС са се обърнали към Комисията за защита на конкуренцията за проверка на сектора заради съмнения за картелно споразумение между изкупуващите фирми. Друг опит за държавна регулация в производството на тютюн се съдържа в готвените промени в Закона за тютюна, обявени от ресорния министър Димитър Греков, според които държавата ще се намеси в договорните отношения с фирмите-изкупвачи, като посочва кои от тях да оперират на пазара. Въпреки че от години се говори за необходимостта от алтернативно производство в тютюневите региони, реални действия за промяна няма.

„Ако, в крайна сметка, средните цени на килограм тютюн се окажат по-ниски в сравнение с миналата година, държавата ще компенсира по-ниските изкупни цени на реколта 2013 г.”, коментира още Лютви Местан и припомни „превантивно заложените” в бюджета за 2014 г. „цели 30 млн. лв. повече за националните доплащания за тютюнопроизводителите”.

„Поемам ясна политическа отговорност, че в крайна сметка тютюнопроизводителите ще получат повече, отколкото при управлението на ГЕРБ. Това са пожарните действия, но имаме дългосрочна стратегия за укрепването на този отрасъл”, обеща Местан.

ДПС и в частност лидерът на партията отричат политиките в сектор "Тютюн" да поставят в привилегирована позиция производителите на тази култура, голяма част от които живеят в райони, където ДПС има дългогодишно политическо господство. Освен това партията не е заставала зад протеста на никой друг сектор в селскостопанското производство.

Когато партията застана зад протестите на производителите в началото на годината, Лютви Местан ги окачестви като "справедливи". "Всеки път, когато се поставя въпросът за тютюнопроизводителите, възниква въпроса за това дали специалният законов режим, който да урежда това производство, не влиза в противоречие с интереса на други браншове. Не. Тука става въпрос за определени райони, в които точно заради характеристиката на почвата, няма кой знае какви възможности за алтернативно производство. Това е създадено от Бога едва ли не монокултурно селско стопанство и държавата не може да си затваря очите пред тези обективни дадености", заяви тогава Местан.