Аз не съм фаворитът, нито желаният кандидат на апарата и на лидера, но усещам подкрепата на хората, на редовите социалисти, които мислят като мен. Това каза депутатът от Коалиция за България и кандидат за председател на БСП Мая Манолова в студиото на „Лице в лице”.

„Това, че партията е в криза, се видя на последните евроизбори, когато за пореден път нашите избиратели ни показаха жълт картон.(...) Ясно е, че кризата е не просто в идейната идентичност, но и в организацията, в кадрите, криза и в морала, впрочем, от което страда цялата българска политика”, коментира парламентарното острие на КБ.

По думите й е нормално Сергей Станишев „като най-виден социалист” да покаже какво е предпочитанието му за заместник.

„Дали „Позитано” и неговият партиен апарат има своите предпочитания – сигурно и създава необходимата организация за някой от кандидатите”, коментира тя, като посочи, че „апаратните игри няма да спомогнат за атмосферата на конгреса”, а и може да изиграят лоша шега на фаворита на ръководството.

„Доверие се печели от долу нагоре, а не от апарата надолу”, категорична беше Манолова. Депутатът подчерта, гласуването на пленума на 27 юли ще поднесе изненади.

Какво ще промени в БСП?

Мая Манолова коментира, че едно от нещата, които трябва да се променят в Българската социалистическа партия е именно нейният апарат: „Нормално е местните организации да имат свое мнение и да го отстояват, да имат своите лица и позиции в ръководството”.

Тя обяви, че ако бъде избрана, областните съвети ще могат да предлагат свои кандидати за членове на Изпълнителното бюро на БСП. Освен това, областните структури ще редят кандидат-депутатските листи и ще участват в определянето на водача.

Манолова посочи, че структури в Кюстендилско, Плевенско, Старозагорско и Бургаско са декларирали, че ще я подкрепят на 27 юли.

Защо/Дали изоставихте Орешарски?

Мая Манолова категорично отрече Коалиция за България да е бламирала кабинета „Орешарски”. Въпреки това, именно с гласовете на левицата беше блокирана актуализацията на държавния бюджет.

Според „червения” депутат, парламентарната група е действала последователно и е подкрепила актуализация на бюджета на здравната каса, като експертите към партията са посочили, че други корекции не са нужни.

Манолова коментира, че пред парламентарната група и финансовият министър Петър Чобанов е признал, че иска единствено да се презастрахова.

Един симптоматичен законопроект

Манолова, която ръководи комисията за комуникация с гражданското общество, се наложи да отговаря и за наскоро внесен от нея, Мартин Захариев и Стефан Данаилов законопроект за промени в Изборния кодекс.

Текстовете въвеждат понятието „редакционна отговорност” и подчертават задължението на медиите да не накърняват доброто име на кандидатите. За целта на практика са копирани разпоредби от Закона за радиото и телевизията (най-вече чл.17), сред които и източниците, за чиято употреба медиите са гарантирано освободени от отговорност (документи, официални изявления и т.н.). Това беше разтълкувано от някои издания като опит за налагане на цензура.

Манолова обясни, че всъщност законопроектът е дело на една от неправителствените организации, наблюдавали изборния процес.

„Това, което обещахме на гражданската комисия и на нейния обществен съвет, е да внесем този законопроект просто като знак, че има воля в част от народните представители да обсъждат темата за предизборните кампании и тяхното медийно отразяване”, обясни Манолова.

По думите й в настоящия парламент е напълно невъзможно законопроектът да бъде разгледан даже на първо четене.

Манолова обясни, че „символичните” текстове щели да претърпят промени в следващия парламент, за които тя лично ще настоява.