Призоваваме Росен Плевнелиев да оттегли предложението си за референдум, да го внесе на 18 юни, ако желае да получи подкрепата ни по някои въпроси. Това каза Мая Манолова на брифинг в парламента.

Според нея се поставя въпроса дали държавния глава е над законите. Народният представител припомни, че 42-то НС е отхвърлило предложение за провеждане на референдум на 17 юни, като в такъв случай по сега действащото законодателство е необходим едногодишен срок. „Ако Плевнелиев спазваше законите, трябваше да спази датата 18 юни”, коментира Манолова.

Според нея поведението на народните представители от ГЕРБ и парламентарното мнозинство са смайващи, защото си затварят очите, но търсят като аргумент да отхвърлят предложението на опозицията.

От Патриотичения фронт са скептични

Изборите 2 в 1 ще усложнят гласуването, коментира председателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов пред Агенция „Фокус”.

По думите му повече бюлетини ще усложнят положението. „Единственият въпрос, който ще подкрепим, е за задължителното гласуване, но останалите – по-скоро не”, допълни още Симеонов. На въпрос за мажоритарния вот, Симеонов каза, че „България не е на това ниво на демокрация, че да избира мажоритарно”. Патриотичния фронт са скептични и за предложеното електронно гласуване.

Симеонов уточни, че е възможно като алтернативен вариант да допуснат гласуването в чужбина и то в ЕС, защото много хора живеят далеч от посолствата ни. „Добре би било и хем ще можем да го пробваме експериментално. Да го пуснем в България и да разчитаме само на гласуване по интернет – не”, допълни още той.

ГЕРБ ще подкрепят референдума

Депутатът от ГЕРБ Семир Абу Мелих коментира, че избори 2 в 1 няма да усложнят положението: „Това е и икономически оправдано, и едновременно ще се използва предизборната кампания за обяснения за референдума”, допълни още той.

По-рано днес стана ясно, че партията на Бойко Борисов ще подкрепи предложения от президента референдум.

Закона за референдумите

Междувременно Народното събрание прие предложението на ГЕРБ за промени в закона за референдумите, които дават възможност на българите в чужбина да гласуват на референдумите.

С поправките се урежда правно и въпросът за провеждането на местни избори и референдум 2 в 1.