Корнелия Нинова влиза в битката за лидер на БСП, научи bTV. Намеренията й са да промени партията отвътре.

"Ще участвам в това състезание докрай, без самоотводи и договорки в последния момент", категорична бе Корнелия Нинова. Пред журналисти тя обясни, че за първи път в живота и кариерата си променя своята позиция и взима решение да участва в надпреварата за лидер, въпреки че първоначално е заявила, че няма да се кандидатира за лидер.

Причините за това били две. Първата е подадената оставка от Сергей Станишев, като Нинова припомни, че на влизане на пленума преди подаването на оставката тя е била абсолютно убедена, че Станишев няма да се оттегли.

"Смятах, че трябваше да има промяна в Изпълнителното бюро, но да не отиваме на битка за председателския пост, за не изхабим енергията там, вместо в предизборна битка", коментира Нинова. Втората причина са получените от организации в цялата страна номинации.

Демографският въпрос, здравето, образованието и земеделието са четирите основни теми, по които Корнелия Нинова е готова да бъде инициатор на разговори с всички политически и граждански субекти за дългосрочно и устойчиво национално съгласие.

Това е втората дама с лидерски амбиции. Заместник- председателят на парламента Мая Манолова също ще се бори да застане начело на левицата.

Такова е намерението и на настоящия енергиен министър - Драгомир Стойнев.

Преди седмица лидерът на БСП Сергей Станишев съобщи, че напуска председателския пост, а негов наследник ще бъде избран на Конгрес на левицата на 27 юли.

Още след обявяването на решението на Станишев стана ясно, че желаещите да заемат мястото му са много. Спрягат се имената именно на Драгомир Стойнев, Мая Манолова, Илияна Йотова, Корнелия Нинова, Михаил Миков, Янаки Стоилов, Атанас Мерджанов и Стефан Данаилов.