„Все по-добре се чувстваме като част от това правителство”, сподели във вторник пред БНР вътрешният министър Цветлин Йовчев и заключи: „Мисля, че в една изключително тежка ситуация ние успяхме да направим доста за държавата и обществото въпреки виковете "Оставка". Виковете "Оставка" започват да стават от все по-малко хора и мисля, че все повече хора от българското общество осъзнават, че правителството прави неща, които са положителни".

Призива за радикални протестни действия пред парламента на 10 януари, който бе отправен в социалната мрежа, Йовчев коментира така: "Не мога да прогнозирам какво ще се случи на 10 януари. Ние сме готови и ще предприемем всички мерки да не допуснем грубо нарушаване на обществения ред и да защитим живота на българските граждани. Разчитам, че този, който има желание да протестира ще го направи по цивилизован и демократичен начин. Можем да издържим да охраняваме протестите, колкото е необходимо".

Вътрешният министър обяви още, че работна група към премиера вече е изработила проект на Закон за защита на националната сигурност. "Проектът към момента е съгласуван с експерти. С него се дефинират елементите на националната сигурност и техните правомощия и отговорности и как те си взаимодействат. Това е изключително необходим закон, който може много да подпомогне отделните организации като система", обясни той.

По друга тема – бежанците, Йовчев не се съгласи с твърденията, че условията в лагерите за настаняване са нечовешки. „Доста е пресилено да се говори за нещо подобно, условията са тежки, но както отчете Върховният комисариат на ООН за бежанците, те непрекъснато се подобряват. В момента има български граждани, които живеят в условия, които са по-тежки от условията, при които живеят бежанците, ще решим и всички въпроси, свързани с изхранването им”.