Гражданският съвет на Реформаторския блок имал информация, че ГЕРБ участва в договорки за Ирина Бокова като кандидат-президент. Това съобщи пред журналисти Гроздан Караджов от гражданската квота на Блока малко след като президентът Росен Плевнелиев обяви, че няма да участва в следващите президентски избори.

От ГЕРБ обаче бяха категорични, че никога не са обсъждали името на Бокова за кандидат за „Дондуков” 2. „Няма нищо вярно, никога по никакъв повод името на Ирина Бокова за бъдещ кандидат или подкрепа от ГЕРБ не е стояло на дневен ред”, увери лидерът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Гроздан Караджов отбеляза, че информацията е съобщил член на Гражданския съвет на последното заседание на Изпълнителния съвет на Блока, но отказа да назове кой.

Именно подозренията, че ГЕРБ може да играе за Бокова, накарали Реформаторите, да поставят условие на партията на Бойко Борисов генералният директор на ЮНЕСКО и претендент за генерален секретар на ООН да бъде игнорирана от евентуални преговори за бъдещ държавен глава на България, поясни Караджов.

Той беше категоричен, че призивът на ДСБ десните партии да подкрепят Плевнелиев за втори президентски мандат като независим кандидат в никакъв случай не е била изпълнение на политическа поръчка държавният глава да бъде отстранен.

Депутатът припомни, че мотивът на Плевнелиев е личен. „Ако бухалката на партия ГЕРБ е играла някъде там, това не е наш проблем", посочи Караджов.

Решението на президента какво да прави с политическата си съдба е негово, подчерта още Реформаторът.

Междувременно, докато спорът се вихреше, от правителствената информационна служба изпратиха съобщение, че премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов се е срещнал с Бокова, под чийто патронаж в София се провежда Глобален форум на жените лидери.

Снимка: МС

Сред акцентите на разговора са били законодателните мерки и дейности на правителството по отношение гарантирането на равнопоставеността на жените и мъжете. Премиерът посочи, че поставените цели са в синхрон с общите европейски приоритети в областта.

Бокова е благодарила на премиера за подкрепата, която правителството оказва за кандидатурата й за генерален секретар на ООН.