ГЕРБ внася вот на недоверие към правителството за сектор "Енергетика" заради проваления проект "Южен поток". Това съобщи лидерът на партията Бойко Борисов в кулоарите на НС сутринта в петък.

"Заради от некомпетентността на Драгомир Стойнев главно - от това, че излъгаха обществото и правихме референдум за АЕЦ "Белене". От това, че фалират основните ни енергийни компании, от това, че предизборно задържат цената на тока", аргументира се Борисов, цитиран от БГНЕС.

Експремиерът за пореден път повтори, че от ресорното министерство са отказали да дадат на техни депутати справка за състоянието и дълговете на НЕК. "Не ни дават финансовите отчети, а дочувам, че са пред фалит", коментира той.

"Една година обявиха около 10 пъти, че започват строителство - не беше януари, не беше февруари, не беше март, а сега остана за юни. Защо?", попита той по отношение на проекта "Южен поток". Борисов посочи, че управляващите не искат да приложат европейското законодателство по отношение на проекта, а причина за това е фактът, че ако го приложат, по тръбата ще може да тече и български газ.

Преди ден пък от Реформаторския блок алармираха, че последните промени в Закона за енергетиката, свързани със строежа на газопровода „Южен поток”, са направени по предложение на руската компания „Газпром”.

От БСП и от ДПС пък категорично отхвърлиха твърденията на реформаторския блок, че „Газпром” диктува на правителството законовите промени, свързани с проекта „Южен поток”.

Без притеснение

Според управляващите, е абсурдно хората, довели бранша до провал, да искат вот на недоверие точно по тази тема.

„Никакви действия на Борисов не могат да помрачат този ден, какво да тълкувам – имаше едни вотове, дето ги заявяваха, пък ги оттегляха пък ги формулираха но аз ще цитирам г-н Борисов - неговата идея за работата на опозицията е да пречи”, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев.

„Не ги разбирам тия мотиви, не го строя аз „Южен поток”, по отношение на „Южен поток”, опозицията достатъчно го забави”, коментира на свой ред премиерът Пламен Орешарски.

Това ще бъде четвърти вот на недоверие, който ГЕРБ внася към правителството на Пламен Орешарски. През октомври миналата година в пленарна зала бе поискано доверието на кабинета – за провал в областта на инвестиционното проектиране и в регионалното развитие. Трети вот на недоверие бе внесен от ГЕРБ през февруари тази година за политиката в сектор "Сигурност". И трите опита за сваляне на правителството бяха неуспешни.

Вотът разваля ваканцията?

От ГЕРБ не успяха да внесат вота на недоверие до края на петъчния ден. Причината е, че НЕК и Министерството на икономиката не са им предоставили данни за актуалното финансово състояние на държавните енергийни дружества.

Когато искането бъде внесено, председателят на парламента трябва да насрочи извънредно заседание, защото от днес до изборите депутатите са във ваканция.

От друга страна ГЕРБ не искат да дойдат на извънредно заседание на парламента, защото така ще направят услуга на БСП, които на всяка цена държат да приемат Закона за МВР. Този закон и днес не можа да бъде гласуван заради липса на кворум. Сега политическите централи си правят тънки сметки как да се надлъжат.