Парламентарната група на ГЕРБ категорично възразява срещу опитите за дискредитиране на заместник-председателя на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов. Това се казва в декларация от депутатите на най-голямата пария в Народното събрание.

Текстът на позицията бе представен от Цвета Караянчева, която заяви, че целенасочените внушения по адрес на Цветанов, които медийно-политическият кръг „Хохегер“ лансира в публичното пространство през последните 2 години, имат за цел да сатанизират личността му и по този начин да отслабят ГЕРБ на изборите, при които Цветанов традиционно е председател на Националния предизборен щаб на партията .

„И ако публичните манипулации не можаха да отслабят партията, която продължи да печели убедително всички избори, то те категорично създадоха безпрецедентен натиск върху българските институции. Натиск, който ги постави в унизителната позиция да изпълняват повелите на партийните ръководства на Тройната коалиция – БСП, ДПС и Атака, под заплахата от кадрови чистки при неподчинение. Присъдата срещу Цветан Цветанов всъщност бе прочетена от председателя на БСП още в края на март 2013 година”, се посочва в декларацията.

В нея пише, че срещу Цветан Цветанов са били използвани всякакви способи, които са целели да внушат на непредубедените зрители, че той е подслушвал едва ли не всеки български гражданин.

„Обществото бе подготвяно месеци наред, че Цветанов е виновен и е въпрос само на процедура, той да бъде осъден за неправомерно прилагане на СРС-та”, посочи Караянчева.

„Като отговорна политическа сила, ПП ГЕРБ категорично не иска да се намесва в работата на независимия български съд. Противопоставяме се обаче на опитите, съдебната система да бъде използвана като оръжие в ръцете на политически кръгове, които са готови да прекрачат всички демократични граници, за да се доберат до държавната и икономическата власт в страната. Настояваме председателят на парламентарната група на ГЕРБ да получи справедлив процес, съобразен с всички законови разпоредби и процедури”, заяви Караянчева.

От ПГ на ГЕРБ призоваха всички политически сили, както и органите, формиращи общественото мнение в държавата, да проявят обективност и да спрат целенасоченото дискредитиране на един политик, придобило формата на лична вендета, вместо на обективна оценка за работата му. А оценката я дадоха както избирателите, които продължиха да гласуват доверие на ГЕРБ, така и всички външнополитически партньори на България, които продължават да изразяват подкрепата си към партия ГЕРБ и към Цветанов в частност.

От няколко дни във фейсбук има група, озаглавена „Оставете Цветанов на мира". От няколко дни в социалните мрежи има и група с повече от 1500 участници в подкрепа на ГЕРБ. В нея има много депутати и евродепутати от най-голямата парламентарна партия, както и много регионални структури на ГЕРБ.