ГЕРБ настоява парламентарна анкетна комисия да проучи фактите и обстоятелствата около отпуснатите европейски средства на фирмата на съпругата на лидера на БСП Сергей Станишев - Моника Станишева. Това каза в началото на пленарното заседание в четвъртък Цвета Караянчева.

По думите й в Европейския парламент се поставят въпроси на председателя Мартин Шулц относно отпуснатите 60 000 евро на рекламната агенция "Актив груп". „Фамилия Станишеви са длъжни да отговорят публично защо съпругата на председателя на ПЕС Сергей Станишев е възстановила парите на Европейския парламент, ако всичко по проекта е било изрядно”, заяви Караянчева.

Ако по този случай останат дори малки съмнения за конфликт на интереси или търговия с влияние, Станишев трябва да понесе пълна отговорност и да подаде оставка от всички заемани постове, смятат от ГЕРБ. „И тъй като скандалът не засяга само БСП и ПЕС, а и България като страна член на ЕС, правителството на БСП, ДПС и "Атака" също трябва да понесе отговорност и да подаде незабавно оставка”, се посочва още в декларацията на ГЕРБ.

Преди ден стана ясно, че и Европейската народна партия (ЕНП), част от която е и ГЕРБ, също е поискала официално обяснение от Шулц по въпроса. Германският евродепутат Михаел Галер попита дали са върнати в сметката на парламента преведените досега 30 000 евро, както била обещала Станишева, приключен ли е проектът и има ли по него други плащания.

След като собственичката на "Актив груп" е декларирала, че няма конфликт на интереси, Галер, според когото това не е вярно, иска отговор дали не става дума за престъпление, предаде в сряда БНР.

Питането засяга европроекта "Как разбираме Европейския парламент", от който тя вече заяви, че се отказва, макар той да е спечелен в прозрачен конкурс на парламента и за изпълнението му да е сключен договор през 2012г.