Бившият депутат от ГЕРБ Емил Димитров използва ефира на bTV в петък, за да нанесе пореден щрих от изграждането на образа си на жертва на политически интриги и на хора, за които е неудобна свършената от него работа. Контрастът обаче е очевиден на фона на името му, което изплува и пряко, и косвено в скандали с лобизъм, конфликт на интереси, злоупотреби с влияние и прочие.

Канен многократно за обяснение, Димитров се почувства „недоканен”, за да представи своята позиция по твърдения от март миналата година. Техен автор е Димитър Джоков - зам.-председател на Браншовото сдружение на практикуващите лесовъди и горски предприемачи.

Тогава той разказа за среща от февруари 2012-а на браншови организации с ресорния министър по това време Мирослав Найденов (настоящ политически партньор на Емил Димитров, с когото са съоснователи на партия БАСТА – бел. ред.), на която „неканен” се появил и Димитров.

Търговците на дървесина използвали възможността да запознаят министъра с „правилата на играта” – те не са допускани на стоковата борса, на брокерите е забранено да ги представляват за сметка на „една шепа фирми и обръчи около депутат Емил Димитров”, както се разбрало по-късно. Това ги превръщало в „аргати” на големите.

Според Джоков на срещата Димитров се държал като „гамен” – заявил им, че са никои, прекъсвал министър Найденов, който свеждал глава и замълчавал, а на финала им обявил: „Държавата е наша, гората е наша и ще правим каквото си искаме”.

Изказването на Джоков, което премина през ефира на bTV, Емил Димитров коментира така: „Поредният нагъл лъжец, който ви изяде 2 минути телевизионно време. Който ме познава, знае, че такова поведение не бих си позволил”. Бившият депутат попита дали има други хора, присъствали на срещата, които да потвърдят твърденията на браншовика.

По телефона Джоков заяви, че три браншови организации са се подписали под декларация по случая, но стенограма на срещата не е имало, след като им обяснили, че е „работна за уточняване на позиции”. Той коментира и поведението на Димитров: „Гледам и не вярвам на очите си. Човекът, който колеше и бесеше, сега се представя като апостол на свободата”.

Емил Димитров за пореден път заяви, че става въпрос за „празни приказки”, тъй като „такова нещо никога не може да излезе от моята уста”. Обясни атаката на Джоков с „най-големия грях”, който имали с Мирослав Найденов – спрели кражбите в горите. „Неудобността” му като фактор го превърнала в жертва на интриги, сред които прозирало името на Цветан Цветанов.