От 20 години България губи по 19 млрд. долара на година от корупция. Колегите от прокорупционното мнозинство, които разпънаха чадър над корупцията, лишиха българския бюджет и общество от тези 19 млрд. Това каза депутатът от Реформаторския блок Димитър Делчев в предаването „Лице в лице“ по bTV, след като законът за борба с корупцията, изготвен от екипа на вицепремиера в оставка Меглена Кунева, не влезе в дневния ред на парламентарната правната комисия.

Законпроектът падна с 9 на 8 гласа, благодарение на представителите на Патриотичния фронт (ПФ), БСП, ДПС и „Народен съюз“.

Понякога поврътливостта на ПФ истински ме учудва, каза Делчев. Миналата седмица имахме консултации с тях, казаха, че ще подкрепят антикорупционния закон. За нас е изненадващо как една седмица по-късно мнението е „не“. Кое накара г-н Валери Симеонов (един от съпредседателите на ПФ, бел.ред.) да си промени мнението?, попита Делчев.

Той добави, че патриотите са посочили като аргумент липсата на време. Как има време за закона за бюджета, а за антикорупционния няма, при положение, че ако няма закон за бюджета, действа миналогодишния?, попита още той.

За аргумента на БСП, че няма политически консенсус Делчев посочи, че текстът вече е бил одобрен на първо четене.

У нас има над 40 органа за борба с корупцията и никой не действа. Този кабинет и този парламент имаха основен приоритет – борбата с корупцията, и от две години се опитваме да я започнем тази борба, добави гостът.

Вижте целия разговор във видеото: