Депутатите отхвърлиха  предложението за въвеждане на 6-месечни винетки, предложени в законопроект на първо четене за промяна в Закона за пътищата.

Предложението бе на депутатите от Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов.

„Спазваме европейската директива, независимо, че е препоръчителна и смятаме, че 6-месечната винетка няма да е достатъчно търсена. По тази причина и на основата на този анализ са въведени седмичните и месечните винетни стикери”, обясни по време на дебата председателят на Агенция „Пътна инфраструктура”  (АПИ) Лазар Лазаров, цитиран от БГНЕС.

Той уточни, че в цяла Европа винетка за половин година има само за мотоциклети, а у нас те се движат безплатно. За да има добра инфраструктура са необходими средства, а за да ги има тях, е необходимо хората да си плащат винетките, обяви за пореден път шефът на АПИ.

Друг законопроект за промени в Закона за пътищата на депутати от ГЕРБ бе приет на първо четене. Той предвижда закриване на държавното предприятие Национална компания „Стратегически инфраструктурни проекти”, която бе създадена, когато Росен Плевнелиев беше регионален министър.

Предложението се основава на вътрешен анализ на дейността на предприятието и на оценка, представена от Световната банка, в частта за инфраструктурата, в който е отчетено, че съществуването на компанията не е оправдано от гледна точка на неговата ефективност.

В законопроекта се предлага дейностите, осъществявани от компанията, да се поемат от АПИ.

Депутатите започнаха заседанието с минута мълчание в памет на жертвите на терористичния атентат в Брюксел. Председателят на парламента Цецка Цачева не присъстваше на днешното заседание, защото е блокирана в Брюксел.

Кирил Цочев от АБВ председателстваше заседанието и прочете декларация, която осъжда терористичния акт.

Депутатите обсъждат днес и дали да се закрие временната комисия, която трябваше да разследва намесата на Турция и Русия във вътрешните работи на България.

Нейното закриване беше поискано от премиера Бойко Борисов.