След като 163 народни представители се регистрираха в пленарна зала, парламентът започна работа по дневния си ред, първа точка в който е гласуването на вота на недоверие срещу кабинета "Орешарски", внесен от ГЕРБ заради провал в инвестиционната политика на правителството.

Въпреки очакваното повторение на сценария от миналата пленарна седмица, когато две поредни заседания бяха провалени заради липса на кворум, в залата днес се регистрираха представители на всички парламентарни групи.

80 депутати от ГЕРБ заявиха присъствието си в зала, въпреки предварително декларираното им намерение да присъстват в залата, без да се регистрират, или изобщо да не влизат, ако представителите на "Атака" не дойдат на работа.

Въпреки че не бяха видени да влизат в сградата на парламента, представители на националистите бяха в пленарна зала и участваха в гласуването.

„ГЕРБ ще участва в обсъждането на оставката на председателя на парламента Михаил Миков”, заяви в парламента преди началото на заседанието лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, цитиран от агенция „Фокус”. На въпрос какво ще е днешното поведение на депутатите от ГЕРБ Борисов заяви: „Както винаги на работа, отговорно”.

До гласуване през новата пленарна седмица се стигна, след като миналата седмица дебатите се проведоха в отсъствието на вносителите на вота от ГЕРБ.

Условието гласуването да се състои днес е в залата да има кворум и депутатите от ГЕРБ и „Атака” да присъстват.

Миналата седмица народните представители от националистическата партия бяха в Брюксел, а ГЕРБ бойкотираха дебата по вота и го внесоха в деловодството наново.

Зам.-председателят на Народното събрание Мая Манолова изрази надежда, че парламентът ще работи днес. „Няма причина това да не е така”, заяви представителката на левицата, според която в събитията от миналата седмица „няма нищо извънредно”.

„Извиняване на отсъствията е опция, от която се възползват депутатите от всички парламентарни групи. От ГЕРБ са се възползвали над 200 пъти, няма нищо извънредно в това”, коментира Мая Манолова.

Освен вота, в дневния ред на народното събрание е и разглеждането на искането за оставка на председателя на парламента Михаил Миков.

Очаква се в парламентарните комисии няколко министри да отговарят в рамките на нововъведения блиц контрол.