В края на февруари – началото на март ще може да се структурира тази изключително важна структурна единица от МВР – ГДБОП и да се върне в естествената си среда, където всъщност има реалните полицейски функции. Това каза заместник-председателят на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов пред журналисти в Чепеларе, предаде Фокус.

По думите му промените в Закона за МВР се разглеждат между първо и второ четене и до първата половина на следващия месец текстовете ще бъдат окончателно приети.

„Това нещо го имаме от 1991 година, когато бяха направени съответните законодателни промени. Разбира се, че по стечение на обстоятелствата: тройната коалиция БСП, ДПС и „Атака”, реформата „Йовчев – Бисеров” и знаем какви са последствията от нея и в момента „берем плодовете”, които са негативни за страната ни и смятам, че това ще бъде отразено и в доклада на Европейската комисия”, каза още Цветан Цветанов.

Рокадите в сектор „Сигурност” по времето на кабинета „Орешарски” бяха критикувани заради липсата на предварителни консултации, но преди няколко месеца бившият вече британски посланик Джонатан Алън призова новата власт да се въздържи от нови резки промени.