„Турски поток” не е така лесно да стане, както се говори. Докато един газов хъб – газът може да идва от Русия, може да идва от интерконектора от Гърция, азерски газ, от Румъния, от нашите находища в Черно море. Абсолютно е логично. Това коментира в Брюксел премиерът Бойко Борисов, цитиран от правителствената пресслужба.

Той посочи и други фактори, при които ще е добър вариант на територията на България да се строи подобно съоръжение: „ако дойдат големи световни компании, които да инвестират в този хъб, като разширим Чиренското хранилище, имаме и много добра газопреносна система с нови компресори, които тези дни ще ги пускаме в експлоатация”.

По думите на Борисов, темата за газовия хъб стои на масата на всички, включително на бюрото на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер.

"Интерконекторът България-Гърция, мисля, че ще успеем да го направим с европейски пари. Имам уверението на Шефчович и на всички колеги, че ще бъде финансиран от ЕК", заяви още премиерът. 

Той посочи още, че от вчера „Булгартрансгаз” е завършил процедурата с Румъния и започва строителството на нов интерконектор, който ще може да подава газ и в двете посоки, при това в големи количества – над 30 млрд. куб. метра.

Договорно

„Намери се този тънък баланс между договорите, свързани с енергията – не само за газа, но и за другите енергоносители. Държавните договори ще се обявяват пред Европейската комисия, а между частните компании – до нивото на търговската тайна“, каза още премиерът.

Попитан за проблемите в България около подобни договори, Борисов отбеляза: „България сама си беше виновна. Тези обществени поръчки, които проведоха по „Южен поток”, нямаше как да минат в Европа. Ако бяха проведени правилно и прозрачно, „Южен поток” нямаше да изпадне в такова състояние“.

Инвестиционно

Министър-председателят отбеляза, че има предложение да участваме в инвестиционния фонд със средствата, които не сме усвоили.

„Надявам се това предложение да се приеме добре, защото тези пари, така или иначе ЕС ги е отделил за България. Това, че сме имали на два пъти правителства, при които са спирани всички фондове и са губени пари – не е виновен народът“, подчерта премиерът.

„Имам конкретно предложение и се надявам г-н Юнкер, ако дойде за откриването на метрото, работим много в тази програма, през 2016 г. 1 милиард за саниране да гарантира ЕК на Българската банка за развитие. Това е възможност ББР да получи финансиране при 0% лихва, което е голяма помощ от Комисията. Работим по няколко варианта и се надявам да са успешни“, заяви Борисов.

  • Борисов: И Путин разбра защо няма "Южен поток"
  • Путин: България и ЕС торпилираха "Южен поток"
  • Русия "към днешна дата" не мисли да се връща към "Южен поток"
  • Борисов пак обърна внимание колко важни са интерконекторите със съседките
  • Правителството продължава работата по „Южен поток” по принуда
  • "Турски поток" събира министри от Унгария, Сърбия, Македония, Гърция и Турция
  • "Газпром" върнал 56 млрд. рубли на партньорите си от "Южен поток"
  • Плевнелиев в Белград: Строим „Южен поток”, когато ЕС и Русия се разберат
  • Министерства още възлагат поръчки по "Южен поток", защото не бил спрян
  • Премиерът ще иска ЕК да размрази проекта „Набуко”