Министър-председателят Бойко Борисов изпрати писма за подкрепа на българския кандидат за поста на генерален секретар на ООН Ирина Бокова до петима чуждестранни премиери, съобщиха от правителствената пресслужба. Техните страни в момента са членове на Съвета за сигурност на ООН.

Писмата са адресирани до Тереза Мей (Великобритания, постоянен член), Мариано Рахой (Испания), Шиндзо Абе (Япония), Наджиб Разак (Малайзия) и Джон Кий (Нова Зеландия).

„Обръщам се към Вас за подкрепа на страните ви, в качеството ви на членки на Съвета за сигурност на Организацията на обединените нации. Това не само би дало израз на приятелството между нашите страни, но също така би могло да спомогне за допълнителното засилване и задълбочаване на отношенията ни“, посочва министър-председателят.

Според Борисов е дошъл моментът ООН да се ръководи от представител на Източна Европа, а българският кандидат за поста е „една от най-силните кандидатури” и може да допринесе за ефективното преодоляване на неотложните предизвикателства и заплахи, както и за насърчаването на мира и сигурността.