На втория ден на полицейски протести у нас беше поискана и оставката на вътрешния министър Румяна Бъчварова.

Причината за недоволството на полицаи, пожарникари и надзиратели са липсата на диалог с МВР, готвената пенсионна реформа и операцията на границата ни с Турция.

Протестиращите настояват не само за оставката на министър Бъчварова. Искат постовете си да напуснат още заместник-министърът Филип Гунев и началникът на пожарната Николай Николов.

До днешната развръзка се стигна след като силовият вицепремиер подкрепи пенсионната реформа, предложена от социалния министър Ивайло Калфин, а не исканията на подчинените си. Протестиращите настояват за по-дълъг гратисен период при пенсиониране. Точно тук се препънаха преговорите им с управляващите.

Ескалация

За втория ден на протеста от цялата страна дойдоха хиляди полицаи, пожарникари, надзиратели и спасители. Шествието им премина по софийските улици, а недоволството им избухна пред сградата на вътрешното министерство.

Конфликтът с вътрешният министър се задълбочи след като вчера Бъчварова видя зад протеста опит за демонстрация на сила срещу новото ръководство.

„Не е вярно, че правим демонстрация на нещо и че зад гърба ни стои някой. Ще продължим докато започнем да виждаме, че ще има някакъв ефект”, заяви Валентин Попов от СФСМВР..

Исканията си за оставки на останалите ключови хора в системата синдикатите мотивират така.

Надзирателите също недоволстват и заради реформата с пенсионирането, и заради планирани съкращения на 700 души от системата на затворите. Не изключват и самостоятелни протести.

Децата ни растат сираци

Профсъюзите няма да отстъпят и от искането си да се прекрати операцията на турската граница.

„Останахме без семейства. Децата ни растат сираци. Не можем да ги възпитаме и вече не се издържа”, разказа Кирил Ранчев от ГПУ – Гоце Делчев. Той твърди, че за последните две години е бил у дома си само 6 месеца.

Полицаи, пожарникари и надзиратели ще продължат с протестите следващата седмица.

Утре сутринта пред парламента протестиращите от сектор "Сигурност" ще направят палатков лагер. Въпреки, че днес поискаха оставки, синдикатите обявиха, че са готови за диалог с управляващите.