Петте жертви на зловещата катастрофа край ломското село Добри дол бяха погребани в събота. Те загинаха късно вечерта в сряда, когато микробусът, с който пътували, се блъсна във влекач с полуремарке заради движение с несъобразена скорост по мокра настилка.

След тежкия инцидент Автомобилна инспекция започна нови масови проверки срещу нелегалните превози на пътници. Според превозвачите 30% от бранша е в сивия сектор.

Катастрофата почерни три семейства в Кирковско, а в момчилградското село Лале фамилия Мустафа погреба заедно снаха и свекър. В село Загорски, откъдето е шофьорът на микробуса, всички знаели за незаконните превози за Европа.

Новината за смъртта на 44-годишната Севдие Осман намерила съпруга й Ахмед на гурбет в Белгия. „Тръгнах веднага в четвъртък и на следващия ден пристигнах в болницата в Лом, там оформиха документите и после си я прибрах за село. След 28 години брак и разбирателство ето какво ни сполетя. Отгледахме и изучихме трите си деца”, сподели той, цитиран от БГНЕС.

След погребението той смята да се върне в Антверпен, където работи като шофьор на ТИР.

Слухът за смъртта на 21-годишния Бахтияр, който е сред ранените и се лекува в ломската болница, тръгна още вчера и въпреки, че общинският кмет на Кирково го опроверга, местните бяха решени да отидат на поредното погребение.

Шофьорът Емир беше погребан в село Загорски, а в съседното Здравчец местните изпратиха друга жертва - Али. Двамата оставят по трима сираци, най-малкото дете на Емир е само на годинка.

Водачът на злополучния бус също работел в чужбина, но след седем години в Германия се завърнал окончателно и се захванал с нерегламентираните превози на пътници.

В момчилградското село Лале над 200 души се простиха с Шукри Реджеб на 74 г. и снаха му Сабрие Халил на 48 г. Те са пътували с фаталния микробус към Виена, където съпругата на другия му син Фикри лежала в онкоболница в тежко състояние. Свекър и снаха смятали да я посетят в болницата с надеждата да я заварят жива. След страшната вест за инцидента обаче Фикри пристигнал веднага в ломската болница. Той е емигрант още от 1990 г. Покойната Сабрие оставя син и дъщеря без майка. В края на миналата година направили годеж на сина й и насрочили голяма сватба за октомври тази година.