На 15 август отбелязваме големия християнски празник Успение Богородично - един от 12-те най-важни в православния календар. Днешният празник е един от трите най-големи, посветени на пресвета Богородица, заедно с Рождество Богородично на 8 септември и Въведението, което е Денят на християнското семейство, на 21 ноември.

Успение означава лека смърт, заспиване, и с нея Бог дарява само най-верните си слуги. Това е един от най-почитаните празници, а молитвите, отправени в днешния ден, носят особена сила и значение.

Снимка: Ладислав Цветков

По традиция хора от цялата страна се стекоха още снощи към манастирите, за да целунат и да се преклонят пред иконите на Света Богородица. Най-много поклонници посрещат Троянският и Бачковският манастир.

Снимка: Ладислав Цветков

Хиляди хора има в Троянския манастир още от снощи. Те чакат да се поклонят на чудотворната икона на Св. Богородица Троеручица. В 7 ч. там започна утрината полунощница, която включва лития около храма с плащеницата на Божията майка. В 8 ч. е утринното богослужение, а в 9 ч. е началото на Божествената св. литургия, която ще бъде оглавена от негово светейшество българският патриарх Неофит.

В 11 ч. иконата беше изнесена от храма за литийно шествие. Божествената света литургия и тази година бе оглавявана от Българския патриарх Неофит. За празника дойде и премиерът Бойко Борисов.

Хиляди поклонници се събраха в Бачковския манастир, където по традиция, въведена от архимандрит Симон, богослуженията продължават през цялата нощ.

Хората спаха по поляните и вътре в самата църква. В 2:30 ч. беше отслужен и молебен за здравето на българския народ. Беше извършен и водосвет.

Осветени са над 600 литра вода, които ще бъдат раздадени на вярващите. Няма задръстване към Бачковсикя манастир, тунелити, които се ремонтираха, са отворени за движение.

Много хора са се наредили на опашка пред иконата на чудотворната икона на пресвета Богородица, за да й се поклонят. На литийното шествие се изнася копието на иконата. Оригиналът ще остане в църквата в следващите пет-шест години, защото е запечатан със специално дърво – ироко, което защитава иконата от въздух, за да може да подейства препаратът, с който са я обработили реставраторите, за да умрат насекомите в дървената част, обясни игуменът на манастира арх. Симон.

Според народните вярвания на днешния ден не се върши домакинска работа.