Уволнени работници от корабостроителницата в Бургас блокираха портала на завода, в настояване за среща с новото ръководство. Резултатът от двучасовите преговори бе още по-голяма безизходица, за повечето от тях.

От ранни зори съкратените по Никулден корабостроители отидоха на място да поискат неизплатените си заплати и да разберат ще заработи ли отново заводът. Не всички са получили и обещаните пари за септември.

„Корабен монтьор съм, завърших тази специалност за едни 400 лева тук. Адвокати хванахме, само взимат пари, нищо не правят”, оплака се корабният монтьор Росен Аладжов.

„Вие знаете ли как се пишат 60 искови молби?! Единият бил в отпуска и го викат да му връчат заповедта, има хора, които са болни от рак и са уволнени!”, обясни Антон Фотев, който представлява част от работниците.

„Днес е такъв светъл празник, аз не мога да го посрещна, страх ме е да се покажа пред хората”, коментира именникът Йордан Стаматов, който е работил във ВиК поддръжка.

Вместо да излезе пред завода, новият директор покани на среща в кабинета си 4-5 парламентьори. Другите останаха зад бариерата, обезверени.

„Отчаяни сме, защото години наред сме лъгани. И просто никога не сме били единни в колектива, за да постигнем нещо, винаги се цепят хора”, обясни Милка Димитрова, бивш управител на склад.

Резултатът от двучасовите преговори бе добър за ръководството и не толкова за работниците - ще бъдат назначени отново трийсетина от служителите. "Бургаски корабостроителници" продължава да работи, но за момента заплати няма да се изплащат. Поетапно ще бъдат канени на работа служителите на завода, които могат да се върнат, ако решат.

„Нещата се развиват в благоприятна посока и до края на тази седмица ще започнат да бъдат назначавани хора”, обеща изпълнителният директор Деян Маринов в интервю по телефона.

„Има сформирано ново дружество и по този начин ще продължи производството на завода. Това е лошата новина - никакви плащания повече няма да има”, обясни работник, участвал в преговорите.

Надеждата на работниците остава в държавата - да си получат поне заработените пари.