Общините питат министъра на финансите по какви критерии бяха раздадени близо 500 млн. лв. от Публичната инвестиционна програма на правителството. От подадени 1100 проекта са одобрени едва 400. Кметовете възразяват, че са останали изолирани от процеса на селектиране и оценка.

Доскорошният първенец по усвояване на евросредства Габрово не получава нито лев от държавното разпределение на парите за общини. „Всъщност въпросите ми са към правителството и може би към министър Чобанов, който е длъжен да даде отговор на габровци - защо те бяха наказани? Защо техните пари и защо техните усилия не са възнаградени”, пита Таня Христова, кмет на община Габрово.

Най-мащабният сред проектите е свързан с водния цикъл на града, част от поисканите пари са били за ефективно улично осветление, дом за стари хора, спортна зала.

В най-южната морска община Царево постоянно живеят 10 000 души. С туристите през лятото стават десет пъти повече. Въпреки че туризмът е приоритетен за държавата, Царево също не получава нито стотинка от държавните пари за развитие на регионите.

„Няма никаква логика защо държавата казва: Нула лева за община Царево, при условие, че казваме, че ще развиваме туризъм. В същото време тази община явно не съществува на картата на България за правителството”, възмущава се и Георги Лапчев - кмет на общината.

Логично или не, Царево остава със стария си изпочупен център, вместо супермодерен на няколко нива, с водни лилии и интерактивни фонтани. Пари не са отпуснати и за изграждане на вълноломна стена, която да защитава рибарското пристанище от големите морски бури.

На другия полюс е пловдивското село Маноле. В изоставена от времето на Соца бетонна конструкция ще бъдат налети 5 милиона лева - за изграждане на професионална земеделска гимназия.

В Пловдивска област има общо шест професионални земеделски гимназии, като една от тях е пред закриване заради липсата на достатъчно ученици. Критиците на проекта се съмняват в целесъобразността да се строи училище за 5 милиона лева в 30 хилядна община и 3-хилядно село.

Кметът на Маноле е на друго мнение. „Ние сме единственото училище в общината на двусменен режим. Тъй като имаме около 300 деца”, подчертава Александър Иванов, кмет на селото.

От община Марица припомнят, че проектът за новата гимназия е бил одобрен и от просветния министър от правителството на ГЕРБ Сергей Игнатов.