18 от членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) искат от министъра на правосъдието Христо Иванов да се извини на съдиите от Пловдивския апелативен район заради негово изказване в национален ефир на 22 юни. Те се подписаха по писмо, което ще бъде изпратено и до Министерския съвет и премиера.

В изказването си министър Иванов, който е бил на събранието на съдиите, е заявил, че е има чувството, че е присъствал на "партийно събрание в Северна Корея".

Писмото е подписано от Димитър Узунов, Михаил Кожарев, Ясен Тодоров, Мария Кузманова, Елка Атанасова, Магдалена Лазарова, Светла Петкова, Незабравка Стоева, Каролина Неделчева, Юлиана Колева, Галя Георгиева, Милка Итова, Соня Найденова, Сотир Цацаров, Георги Колев, Румен Боев, Даниела Костова и Румен Георгиев.

Чрез него те призовават министъра да се извини на съдиите и да уважава чуждото мнение. Главният прокурор Сотир Цацаров, който също подписа писмото коментира: "Спомням си, че във времето, когато министърът работеше като неправителствен активист, нарече функционалния одит на прокуратура, одобрен от ЕК, "документ на централния комитет на китайската комунистическа партия". Очевидно Христо Иванов има добри познания в областта на Северна Корея и Китай". Той цитира и Мао Дзедун – "Нека да цъфтят 100 цветя".

"Накрая градината ще покаже кое е най-силното цвете. Всички сме чели и за Северна Корея, и за Китай. Цитираме само това, което ни е удобно – да цъфтят 100 цветя и вашето между тях", каза още Цацаров.