Българка извади лебед от Охридското езеро, за да се снима с него. След злощастната случка, птицата умряла, твърдят македонските медии.

На тази гледка се натъкват хората, които се разхождат край Охридското езеро на 4 март. Фотографът Наке Батев успява да заснеме видяното.

Снимка: Наке Батев

"Бяха събрани жени туристи и тя просто го дръпна от водата, за да се снимат. Беше само заради снимката", коментира Батев. По думите му жената първо хванала птицата за врата, а после и за крилото.

Свидетелите били шокирани.

Батев разказва, че започнал да говори на туристката на английски. Малко след това чул, че нейна приятелка ѝ казва на български да го пусне.

"Може да видиш на едната снимка, където му е крилото, че няма пера", разказва фотографът. "Беше доста наранен на крилото, а после ми казаха, че са го намерили мъртъв", допълва той.

Служители в софийския зоопарк, които чули за случая, се шегуват, че белите птици са "яхтения клуб на зоологическата градина" – заради изящната си форма и особеност на костната система.

Снимка: Наке Батев

Д-р Милчев, който отговаря за сектор птици, обяснява, че костите на повечето птици са кухи и чупливи. "Възможно е при счупване да умрат от кръвозагуба, а от страх сърцата им може да се пръснат", коментира експертът.

Според него лебедите не са като котките и кучетата, и не бива да се хващат.

Ветеринарните пък напомнят да не храним дивите животни с човешка храна, защото може да им навредим.