Столични лекари и медицински служители излизат на протест в петък между 12.30 и 13.00 часа пред болниците, в които работят. Демонстрацията ще бъде мирна, без скандирания, а целта е да се обърне внимание върху проблемите на болничната помощ в момента.

„Засега протестът е предупредителен и е само за половин час, но когато един човек е прав, той върви напред и не се оглежда колко стоят зад него”, заяви председателят на Столичната колегия на БЛС проф. Милан Миланов.

Недоволството е срещу намеренията на НЗОК да принуди директорите и управителите на лечебните заведения да подписват анекси и кредитни известия, с които да се съгласят да получат 80% от дължимите от касата пари.

„Очакваме главна прокуратура да задейства своите механизми да докаже, че НЗОК и регионалните й подразделения подтикват към документно престъпление директорите на лечебните заведения”, заяви проф. Миланов.

„Управляващите в момента имат много добра представа относно финансите на държавата и би трябвало да бъдат готови с решение на всеки един проблем, те имаха 4 месеца, те знаеха състоянието на касата и до този проблем не трябваше да се стига”, каза още той.

Протестът на лекарите и медицинските работници се подкрепя и от някои от пациентските организации.