Поклонението пред тленните останки на председателя на 38-ото Народно събрание Йордан Соколов ще се състои днес от 11 часа в зала „Света София” в сградата на Народното събрание на пл. "Княз Александър І ”№1.

Соколов почина на 24 февруари на 83-годишна възраст. Парламентът почете с едноминутно мълчание паметта му.

Настоящият председател на Народното събрание Цецка Цачева подчерта, че Йордан Соколов ще бъде помнен като един от мъдрите, зрелите и отговорни политици на българския преход, като честен и принципен държавник, който във всички политически действия следваше своите принципи и морал.

Йордан Соколов е потомствен юрист и един от видните адвокати преди промените у нас. Той е първият министър на вътрешните работи, който повдига завесата на бившата Държавна сигурност и успява да стигне до досиетата на мнозина политици, бизнесмени и висши клирици от началото на прехода.

Той е роден на 18 януари 1933 година. Баща му Георги Соколов е един от най-авторитетните юристи на България. Синът му спазва семейната традиция и завършва право в Софийски университет „Св. Климент Охридски”.

От 1956 до 1958 г. е секретар в Държавния арбитраж, а от 1958 година – адвокат и член на Адвокатския съвет за седем мандата.

В продължение на 10 години е лектор на курсове за младши адвокати. Носител е на Почетния знак на Съюза на юристите в България и на Адвокатската колегия.

На парламентарните избори през 1994 година е избран за народен представител и става председател на Парламентарната група на СДС. През 1997 година отново е избран за депутат и за председател на 38-ото Народно събрание.

Йордан Соколов е бил председател на 38-ия парламент и депутат в 37-ото, 38-ото и 39-ото Народно събрание.

Бил е заместник-председател на СДС от 2000 до 2002 година.

През 2000 година е провъзгласен от Йерусалимския патриарх Диодор за Рицар на Светата гробница.

Тук може да чуете последното интервю на Йордан Соколов пред bTV: