Намерението на президента Росен Плевнелиев до часове да сезира Конституционния съд след отхвърленото вето върху част от промените в Изборния кодекс, раздели депутатите.

Според държавния глава има сериозни съмнения за противоконституционност на текстовете за правото на гласуване на българите в чужбина.

Снощи Плевнелиев призна, че с промените се ограничават правата на сънародниците ни зад граница. Сезирането на КС обаче може да стане, след като решението на депутатите официално стане факт и се обнародва в Държавен вестник.

Вчера депутатите отхвърлиха ветото с 135 гласа, дошли от плаващо мнозинство от ГЕРБ, Патриотичния фронт, Реформаторския блок, "Атака" и БДЦ.

Ремонтираните текстове на Изборния кодекс ще бъдат внесени като нов законопроект до дни.

ГЕРБ предложиха държавният глава трябва да изчака внасянето на новите текстове за промени в Изборния кодекс и сам да се убеди, че сезирането на КС няма да се налага.

„Надявам се колегите юристи от президентството да имат съвсем малко търпение, за да можем да внесем новите текстове и ако имат възражения, да внесат тях в КС”, посочи Данаил Кирилов от ГЕРБ.

От БСП и ПФ пък предположиха, че президентът дава старт на предизборна кампания. Според тях обаче при този разнобой между него и ГЕРБ той нямало да е кандидатът на управляващата партия.

Очевидно сме свидетели на тотален разрив в отношенията между президента и ГЕРБ, която го издигна и го направи президент, каза Жельо Бойчев от левицата.

Ако това е мнозинството, което управлява страната, тежко на страната, коментира Гроздан Караджов от ДСБ. „Едни неща обещавахме на избирателите си, за едни неща са ни изпратили тук, а гласуваме точно противоположните”, допълни той.

Днес парламентът събра трудно кворум - едва от третия път.

Довечера пред Народното събрание се подготвя протест от българите, живеещи в чужбина, заради отхвърленото президентско вето.