В навечерието на матурите в Министерството на образованието вече са постъпили сигнали за търговия с отговори. От ведомството са изпратили писмо на главния прокурор с молба за съдействие.

Тази година девизът на министерството е: "Не преписвайте, ще ви хванем!" Бяха въведени допълнителни мерки за сигурност. Една от тях е инсталирането на много умни камери, които сами да хващат преписващите.

Над 52 хиляди абитуриенти ще се явят на матурата по български след броени дни. Зрелостниците ще пишат с черни химикали, раздадени от министерството. Освен телефоните, ще се събират и часовниците.

По информация на bTV министерството е инсталирало камери, които засичат нетипични движения и всички устройства, които предават сигнал. Засега ведомството не разкрива подробности.

"Срамно е да си купиш дипломата. В 21-ви век, когато един човек е имал възможността да получи образование, просто е срамно да остане неграмотен”, коментира Мартина Камбурова от 12-ти клас в Националната търговско-банкова гимназия.

В социалните мрежи обаче валят предложения за помощ срещу заплащане. Потребител във „Фейсбук” предлага отговорите за 90 лева или безплатно, ако зрелостниците осигурят петима клиенти.

„Онези, които мислят да опитат, ги съветвам да не го правят, защото всичко е спекулация, която след това ще се отрази върху тяхната оценка”, заяви зам.- министърът на образованието и науката Диян Стаматов.

Учителите препоръчват на зрелостниците да наблегнат на преговора.

„Най-често срещаните грешки на матурите са правописни и пунктуационни. От граматическите - пълният член. Много тормози децата в голямата си част”, каза Румяна Кралева, учител по БЕЛ в Националната търговско-банкова гимназия.

Зрелостниците са разпределени на случаен принцип в чуждо училище и ще бъдат пазени от квестори, които не познават. Учениците трябва да са пред изпитните зали поне половин час преди началото на изпита.

Първата задължителна матура е по български език и литература на 18 май в сряда.