Любителският видеоклип, който се появи в интернет преди дни, показващ майка, насърчаваща малките си деца да пушат, обедини коментарите като нещо недопустимо. Според експерти от родителски организации обаче случаят може да бъде разглеждан както като желание за изява на майката, така и като вик за помощ. Жената все още се издирва, съобщиха за bTV от МВР.

Цвета Брестничка от асоциация „Родители” заяви в „Тази сутрин”, че друг аспект на проблема е това, че записаното насърчението очевидно не се случва за първи път, хората около тази жена вероятно са го виждали и преди, но не е имало реакция от тяхна страна.

Мария Чомарова от фондация „Анимус” не изключи възможността децата да бъдат изведени от дома си, но според нея това би било началото на „един трагичен живот” за тях. Брестничка допълни, че това би бил абсолютно краен вариант, а преди това трябва да се помогне на майката, която „очевидно има нужда от помощ”.

По проблемите с децата в България двете се обединиха около мнението, че разковничето се крие в това, че нямаме разбиране за ценностите като общност. От друга страна – родителите са безсилни, защото не знаят как да общуват с децата, още докато са малки. Отправен бе призив държавата да инвестира средства в изграждането на общности със споделени ценности.