С борбата си да възстановим откраднатите части от монумента на Васил Левски в София показахме, че сме по-силни от тези, които оскверниха паметника. Така коментира продължаващото близо месец разграбване на светинята бизнесменът и основател на Съюза на работодателите Васил Василев, който по-рано тази седмица откупи един от откраднатите грифони срещу 11 000 лв.

„Като всеки българин бях потресен от това, което е станало. Разбрах, че единственият начин да накарам този, който го е откраднал, да го върне, са парите. Все пак свърши работа”, сподели Василев в ефира на предаването „Тази неделя” по bTV.

Бизнесменът разказа, че след като обявил награда в десетократен размер на цената на метала, получил обаждане. „После всичко стана като в евтин криминален сюжет – срещнахме се в парка при здрачаване. Показа ми едно от крилата, което беше махнато, а не счупено”, обясни Васил Василев.

След това той предаде фигурата на Националния исторически музей, който вече я е върнал на Столична община.

В коментар на скандалния случай зам.-кметът с ресор Култура в Столична община Тодор Чобанов заяви, че трябва като общество да се заемем с възпитанието на „добри и отговорни хора”. „Не искам да си представям, че има българи, които биха си позволили да посегнат на нашата светиня”, допълни той.

По думите на Чобанов, Общината вече е сключила договор със скулптора Марин Марков, който работи по отливките на нови грифони. Те нямало по нищо да се различават от старите.

От Столична община се надяват до 19 февруари – годишнината от обесването на Васил Левски, паметникът да бъде възстановен. В плановете за реконструкция влиза и смяна на настилката, но тя ще бъде извършена чак през пролетта, когато климатичните условия позволяват, обясни Тодор Чобанов.

Бизнесменът Васил Василев изрази надежда да бъдат взети мерки за качествена охрана на ценните обекти. „Защо да няма двама гвардейци, които да пазят духа на Левски, паметта на Левски, да покажем, че ние зачитаме, вярваме и следваме целта на Левски – за свободна България”, предложи той.