Парламентът обсъжда днес пенсионната реформа, предложена от социалния министър Ивайло Калфин. Той предлага възрастта за пенсиониране да се увеличава плавно за всички, като за хората от най-масовата трета категория труд ще расте и стажът.

През 2037 г. възрастта за пенсия за жени и мъже от трета категория ще се изравни на 65-ет години, след това ще продължи да расте спрямо продължителността на живота.

Ще се въведе пенсионна възраст за полицаи, военни, балерини. Планира се да се увеличават и осигуровките за пенсия в НОИ с по 1 % през 2017 и 2018-та. Но пък се отменя планираното увеличение на вноската за частните фондове.

„В момента бюджетът на НОИ е 9,6 млрд. лева, а допълнително има частни пенсионни фондове. Ресурсът е голям, а ефектът изключително малък. Ако се запази тази тенденция, като се има предвид демографската тенденция, след 10 години можем да очакваме още по-тежки резултати, още по-голяма зависимост от бюджета и обезсмисляне на солидарния стълб", каза при представянето на законопроекта Ивайло Калфин.

Той напомни, че, българското население застарява, а след години ще има много по-малко хора, които да произвеждат брутен вътрешен продукт. "Запазването на сегашната система гарантира катастрофа с пенсиите в бъдеще", категоричен е той.

„Всички ние сме повече мъже от мъжете - раждаме деца, отглеждаме ги, грижим се за семейства, винаги сме на първа линия при вземането на решения”,обяви депутатът от БСП Мая Манолова по време на дебатите.