Родителите на деца с аутизъм често се страхуват да признаят, че виждат у детето си нещо, което би могло да бъде притеснително.

Видите ли разлика, обърнете се към специалист – задължително детски психиатър или клиничен психолог. Не бива да е логопед, психолог, специален педагог или невролог, защото детското развитие е нещо много сложно и особено и не всички лекари имат представа психичното детско развитие в ранна възраст. Това каза Мина Ламбовски, една от основателките на Центъра по приложен поведенчески анализ за деца с аутизъм в столичния квартал „Горубляне“.

Смятам, че всеки човек, дори и при първо дете, може да забележи разликите между своето и останалите, каза Мина.

Снимка: bTV

Симптомите са най-различни и не е необходимо едно дете да притежава всичките, за да бъде диагностицирано с аутизъм. Най-общо казано, когато родителите заведат детето си на на площадката или в детската ясла, ако видят разлика в поведението, общуването и разбирането между това дете и останалите, е хубаво да се консултират със специалист. Не винаги това, че детето не говори, е знак за проблем. Понякога има деца, които говорят много добре, но също са от аутистичния спектър, посочи тя.

Разликите са силно видими, те не могат да бъдат пропуснати, ако една майка е достатъчно сензитивна да може да се вгледа в детето си, добави Мина.

Тя призна, все пак, че родителите са склонни да оправдаят всяко поведение на детето си.

Снимка: bTV

Друга от основателките – Владислава Цолова, посочи, че симптом е, когато родителите забележат, че няма комуникация с детето или тя е само механична.

Интелектът на детето може да е много различен – от нисък до много висок, но поведението е проблемно.

Актрисата Елена Петрова също е ангажирана с каузата да защитава интересите на тези деца. Целта ѝ е да информира хората, „да направим така, че невидимите деца на България да са видими, да се говори за тези проблеми“.

Снимка: bTV

Вижте целия разговор във видеото.