Напълно нормално е на фона на парижките атаки и сваления руски самолет е хората да са с повишена тревожност и да изпитват страх. Това каза пред bTV авиационният психолог Десислава Георгиева.

Границата е разумното отношение, не трябва да подценяваме този риск, макар и малък за България, той така или иначе съществува, коментира тя.

Едно аварийното кацане е абсолютно нормална процедура, касаеща безопасността на екипажа и на пътниците. Не е необичайно нещо, посочи експертът във връзка с информацията от тази сутрин, че самолет е кацнал аварийно на летището в Бургас заради сигнал за съмнителен пакет на борда.

По думите й е хубаво да сме сензитивни към всякакви необичайни неща, които ни правят впечатление.

Все пак не сме райски остров, който да е изолиран от това, което се случва по света, отбеляза Георгиева.

Според нея би трябвало в настоящата ситуация екипажите на самолетите да имат завишени изисквания по отношение на преноса на товари и това, което пътниците носят като багаж.

В момента няма истерия по отношение на въздухоплаването, подчерта още Георгиева.

„Това, което стана на Летище Бургас, се очакваше, би трябвало да сме малко повече нащрек”, коментира през bTV Елиза Цанкова, която е превеждала на пострадалите от атентата в Сарафово от 2012 г.

По думите й Европа не може да се превърне в Израел, защото системата за сигурност там е такава, че ако се въведе в рамките на целия ЕС, хората няма да стигнат. В същото време, тя отбеляза: „Много често мерките не са адекватни и се вдига гюрултия, след като стане нещо”.

Цанкова посочи, че не може да се прави сравнение между атентата срещу чужди граждани на чужда територия в Бургас и това, което се случи по улиците на Париж. Тя обаче допълни, че за 3 месеца в Израел за извършени 600 атентата с десетки жертви, но за това се говори малко.