Бизнесът прогнозира поскъпване на тока за бита с между 15 и 30% от лятото, ако цените, на които той купува електричество, са реални. От Министерството на енергетиката успокояват, че такъв скок е невъзможен.

Работодателите сезират и Комисията за защита на конкуренцията заради съмнения за картел.

Бизнесът е категоричен – няма пазарно обяснение в това цените за него да се увеличават с между 30 и 60% и настоява държавата да проследи как са образувани. Готвят се и за протест.

Сметките показват, че заради 30-процентния скок на цената на тока в производстовото, цените на месото ще скочат с 5%, а на олиото с около 4%.

При тоалетната хартия поскъпването ще е най-голямо – с над 10%.

Бизнесът определи като „икономически шизофренизъм” случващото се на енергийния пазар и пресметна, че ако държавният регулатор приеме високите цени на свободния пазар като фактор, всеки българин трябва да се готви да плаща по-големи сметки от лятото.

Министър Теменужка Петкова каза, че няма такова нещо и не бива хората да се плашат по този начин.

Тя обаче беше категорична, че ако търговците продават ток на бизнеса на цени драстично над стойностите на енергийната борса, то антимонополната комисия наистина трябва да ги разследва. За да не е безконтролно ценообразуването на свободния пазар се готвят законови промени, които да дадат възможност на регулатора да проверява и разследва търговците.

Въпреки че първоначално синдикатите обявиха, че ще излязат на протест заедно с бизнеса, днес от КНСБ търсят друг изход от ситуацията – да говорят с премиера Бойко Борисов.