Един от заловените мъже за кражба в Нови хан - излезе на свобода. Както вчера ви разказахме в bTV Новините, той беше хванат от местните хора в неделя и предаден на полицията.

Името на мъжа е Христо Каменов. Един от задържаните преди дни за последната кражба в Нови хан. Залавя го не полиция, а местният патрул, създаден от жители на селото. Твърди, че е пребит именно от патрула.

„Аз казах – не съм аз не сме ние (...)Багеристи през деня ни дадоха право да вземем тези парчета кабели от тях (...)Чух по телефона да говорят - "викайте кмета, хванахме ги". Идва някаква кола. И вика - кой е тоя, почна да псува. През цялото време ми казваха да затварям очите, да не виждам лица”, разказва Каменов.

Кметът Велин Велинов категорично твърди, че в негово присъствие не е имало бой. „Преди това, ако е оказал съпротива”...

Сред откраднато в онази нощ е сандък с резачка, каквато виждаме в дома на Христо - в стаята на детето му. „Ето моята резачка, купена с мои пари... С ръце на сърцето, не съм откраднал вечерта с тия момчета. Други вечери - не съм сигурен. Но аз не съм участвал в нито една кражба...”, кълне се мъжът.

Колата на Христо е опожарена часове след задържането му.

С него и семейството му през цялото време е Марин Георгиев, който се представя като сътрудник по ромските въпроси в община Елин Пелин. Бил някога в "Евророма". Именно за него разказаха вчера ограбените.

Не се ли намесва политиката в тоя случай отвъд криминалните неща?

„За избори не искам да се занимавам, вече прекратих. В съвета съм, контролирам нашите хора, слушат ме...”, категоричен е Марин Георгиев.

Името му изплува в публикации още преди 10 години. А темата им е отново за напрежение в ромския квартал в Елин Пелин.