Във втория ден на Коледа, в Александровска болница бяха направени две успешни бъбречни трансплантации. Здравейте, донорът е жена от Велико Търново. Тя почина вчера, но нейните близки решиха да дарят органите й.

Днес бяха трансплантирани два бъбрека на пациенти от София и Бургас.

За първи път телевизионна камера засне заседанието на комисията, която определя кои кандидати да бъдат трансплантирани

Много тежко решение

Часове преди лекарите да сложат ръкавиците и да хванат скалпела, предстои избор на най-подходящите кандидати за трансплантация. Решение, което е не по-трудно от хирургичната интервенция.

Задължителното условие за потенциалните реципиенти е да са в отлично здраве. А изборът се прави не само от екипа, който ще оперира, а и от представител на агенцията по трансплантации и пациентски организации.  

След като специалистите се запознаят със здравословното състояние на потенциалните реципиенти, пациентите се срещат лично с комисията. Няма да покажем лицата им, тъй като само двама от седем кандидати ще бъдат избрани. В крайна сметка комисията се спира на двама мъже.

Боян Грънчаров е бил в ситуацията на днешните пациенти, трансплантиран преди 13 години. Днес, като член на пациентска организация, е част от комисията, която определя кой да бъде спасен: „Всеки изпитва различно, някои се вълнуват, някои го приемат за даденост, трети им е все едно”.

3 часа до новия живот

А през това време професор Симеонов и екипа му се подготвят за операциите. Двете интервенции продължават около 3 часа.

Следващите няколко дни са най-важни за трансплантираните пациенти, защото през този период ще стане ясно дали бъбреците функционират нормално.

През тази година в „Александровска" болница са направени 28 бъбречни трансплантации.