Роми от няколко български града се оплакаха, че след години предизборни обещания от най-различни партии, сега техните незаконно построени домове (които не рядко имат легално прокарани вода и ток) ще бъдат или вече са съборени от местните власти.

Особено характерни са тези ситуации на местата, където кметът е от една партия, а махалата е дала гласа си за друга.

Стара Загора

Няма политически реваншизъм – за това беше категоричен зам.-кметът на Стара Загора Йордан Николов пред камерата на bTV. Местната власт е от ГЕРБ, а в т.нар парк „Борова гора” има 60 постройки без документи, от които 42 вече са със заповеди за събаряне. Гетото по избори обикновено гласува за БСП и ДПС.

Някои от къщите са построени преди 10-15 години, имат партиди за вода и ток, а обитателите им имат адресна регистрация. На този етап общината не може да ги премахне, защото от МВР отказват да охраняват акцията. „Нашето мнение е, че това е чисто политически въпрос”, коментира Николов.

Той беше подкрепен от представители на „Протестна мрежа”, според които централната власт саботира местната, тъй като не може директно да отменят нейни заповеди.

Главният архитект Иван Кирчев допълни, че за партидите и адресните регистрации не може да се търси обяснение от общината.

"Дойдоха, искаха 600 гласа от нас и ни казаха така - не се безпокойте, ако гласувате за нас няма да се събарят къщите. Точно така ни казаха . Обясниха ни, че ако даваме гласове няма да ни събарят", посочи жена от незаконния квартал, като допълни, че разговорът е воден с представители на БСП.

Ромите признават, че не са питали никого дали могат да си построят къщи. Те разказаха, че през годините множество политици им казвали „Момчета, като има избори, гласувайте за нас, ще ви узаконим”. Възрастна ромка се възмути, че за сирийците има приюти, а за „децата ни, които са служили на тази държава” няма никаква гиржа.

Зам.-кметът посочи, че 90 на сто от общинските жилища в Стара Загора са дадени на роми, а сега са осигурени 270 места, където жителите на махалата могат да си построят нови къщи. Засегнатите от предстоящото събаряне одобриха идеята на общината, но само при условие, че този път домовете им са наистина законни.

В същото време, на метри от незаконните къщи, съвсем законно известен бизнесмен от Стара Загора купува парцел в парка.

Избирателното прилагане на закона предизвика недоволството на хората от Стара Загора , които излязоха на протест

Пловдив

Ромите от Столипиново гневни на властта, която им събори незаконните постройки. 20 дни по-късно няма и следа от обещаните градинки с храсти и дървета. Боклуците обаче са изчистени, а фадроми засипват с пръст местата, където доскоро е имало магазини.

Търговията в квартала обаче не секва, стоки се продават, макар с по-малки обороти.

Виолета Стефанова е гневна на всички политици, защото останала без павилиона си за закуски. Това не й пречи да продава директно на улицата сандвичи и кафе.

„Хич няма да отивам на избори, за какво да отивам, които взимат пари и се хранят те да отиват, хич няма да отивам да гласувам... Ако трябва след два-три месеца пак ще правим лавка, пак да дойдат да ни бутнат”, гневна е Виолета.

Семейството на Стефка Тасим имало най-големия магазин за захарни изделия. Сега продават стоката директно от буса на улицата

„На мене много зор ми дойде, направо се разболях”, искрена е тя. Не вярва, че ще бъде изградена градинка. Убедена е, че булдозерите са минали през „Столипиново” предизборно, а в отговор на въпрос дали ще гласува казва: „Не знам, на два акъла съм... Може би, ако не ме бяха бутнали, можех да гласувам”.

На семействата останали без дом общината е предоставила общински жилища. И те обаче се гневят. „Аз никъде няма да отивам да гласувам, защото на който гласуваме, той си взима парите, кефа си гледа, за народа не мисли какво ще прави и какво няма да прави”, казва Маргарита.

Кюстендил

Архитектът на Изборния кодекс Мая Манолова призна, че в нейния избирателен район (Кюстендил) също има ромска махала с незаконни постройки. „Нормално е преди премахването им съответната община да помисли какво ще им предложи. Не е нормално през XXI век хора да живеят на улицата, това води до допълнителни проблеми”, посочи тя.

Според нея в Кюстендил ще се стигне до бутане на къщи, но чак след изработването на устройствен план с място, където ромите ще могат да строят законно.

По думите й кметът Петър Паунов вероятно няма да си позволи да бута постройки безразборно. „Тези хора не са паднали от небето”, коментира тя.