Готвят се блокади на пътища в Северозапада заради отменени влакове. Близо 200 души от общините Враца и Криводол се събраха на протест, защото след спирането на влакове в региона, няма да има с какво да пътуват до работа и училище.

Хората събират подписка и заплашват, че ще блокират международния път Е-79 и жп-линии. От утре, заради липсата на достатъчно пари, БДЖ спира от движение 38 влака, а други 10 ще се движат със съкратен маршрут.

В Горна Оряховица стотици семейства ще останат без препитание. Най-потърпевша е линията Русе - Стара Загора, като се отменят 10 влака по направлението Царева ливада - Габрово. Промяната ще доведе до съкращаването на хиляди служители на железницата.

Други 90 влака ще бъдат съкратени от 1 февруари, което означава, че една трета от влаковете в България ще бъдат спрени от движение.

По този повод още днес близо 200 души излязоха на предупредителен протест във Врачанско.

Край релсите в село Бели Извор излязоха протестиращи от няколко общини. Основният им аргумент – не може държавата да няма 40 милиона за най-социалния транспорт, а да намира милиарди за фалирала банка.

„Железницата си е създадена по време на царя, Дедо Йоцо какво е гледал оттам, че българинът е направил железница да мине през Стара планина, а ние нищо - ние ликвидираме”, коментира Николай Върбанов.

„С тези железници пътуват обикновените хора, работещи, ученици пътуват, ако отидат сутринта с влака, те няма след това с какво да се върнат”, каза Йордан Лазаров.

С отмяната на удобни връзки десетки населени места, включително и цялата община Криводол, остават откъснати от света, защото в района няма автобусен транспорт.

Протестира и ръководителят движение на гара Бели извор, който осем часа след приключване на смяната не може да се прибере у дома заради лошо разписание.

Днес хората не излязоха на линията, но предупредиха, че, ако не бъдат чути, ще преминат към гражданско неподчинение. Протести готвят още в Монтана, Бойчиновци и Мездра.

Работници в железниците, граждани и синдикати са готови да стигнат до национална стачка, ако преговорите през идната седмица не дадат резултат. Още за негативите от драстичните съкращения в БДЖ, утре на живо в „Тази сутрин по bTV от гара Габрово.

  • Спрените влакове в област Враца тръгват отново
  • БДЖ пуска отново 33 спрени влака
  • Московски: Възстановяването на спрените влакове не е дългосрочно решение
  • Автобуси на релси заместват празните влакове
  • Протестите срещу спирането на влакове продължават с пълна пара (ОБЗОР)
  • Правилно ли е решението да не се спират влакове?
  • Властта реши да не спира влакове
  • Мездра излезе на протест срещу спирането на влаковете
  • И Северозападът на протест срещу спирането на влакове
  • Борисов гледал как във влака за Банкя пътуват не повече от 10-15 души