Днес отбелязваме годишнината от обявяването на Независимостта на България. Преди 108 години страната отхвърля васалната зависимост от Османската империя, наложена ѝ от Берлинския договор, става царство и пълноправен участник в международните отношения.

По традиция в цялата страна имаше чествания на празника, като кулминация им бе във Велико Търново, където в църквата „Св. Четиридесет мъченици“ княз Фердинанд прочита манифеста за независимост и приема и титлата „Цар на българите“.

Празникът в старата столица започна рано сутринта със света литургия в църквата „Св. Четиридесет мъченици“.

Последва освещаване на бойните знамена, камбанен звън от хълма Царевец и празничното шествие към пирамидата на Независимостта.

Вижте във видеото повече от атмосферата на празника:

Днес официално за посещения бе открит и хълмът Трапезица. Там присъства премиерът Бойко Борисов, който поздрави българите за празника:

Поздравление отправи и президентът Росен Плевнелиев.

Снимка: bTV

В обръщение на държавния глава се казва: „Дълбоко в устоите на българската държавност са заложени ценности като достойнство, дълг, родолюбие. Нито една от тях не е за продан и не може да бъде купена. Напротив, те се изковават с векове, тестват се през възходи и изпитания и се предават на следващите поколения“.

Вечерта на площада пред Царевец имаше заря, последвана от аудиовизуалния спектакъл „Звук и светлина“.