Болници са извършвали ненужни кардиологични интервенции. Поставяни са стентове на пациенти, които не са имали нужда от тях, а в инвазивни лаборатории са били извършвани ненужни коронарографии. Това казаха пред журналисти управителят на НЗОК д-р Румяна Тодорова.

По данни на здравната каса за 2013 г. институцията е платила 68 млн. лв. по 4 клинични пътеки в областта на кардиологията и кардиохирургията и 39 млн. лв. за стентове, каза Тодорова. От началото на тази година досега по същите клинични пътеки са платени 64 млн. лв. и 24 млн. лв. за стентове.

След проверки на касата са открити 1200 пациенти с поставени стентове, на които след това се е наложила кардиологична операция, което най-вероятно означава, че са получили некачествена услуга. Само за тях касата е платила 7 млн. лв. за операциите им и 700 000 лв. за консумативи. Друга проверка е показала, че има и пациенти с поставени между 12 и 15 стента.

Румяна Тодорова изчисли, че на практика Касата е дала около 6 млн. лева излишно. Сметките показват, че на 13 700 пациенти са поставени общо 37 000 стента, тоест средно по 3 на човек. Тодорова каза още, че в никакъв случай тези цифри не трябва да се изтълкуват в отрицателен начин, защото това, че Касата е заделила тези средства за кардиология, е прекрасно и не може да се каже, че тези пари са дадени на вятъра, защото са дадени в полза на пациентите.