Националната електрическа компания (НЕК) е подала жалби срещу трите ЕРП-та – ЧЕЗ, EVN и Енерго-Про, за прихващане и неплащане на дължимите суми за електрическа енергия. Това съобщиха от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

От НЕК са сигнализирали до регулатора, че това причинява сериозни трудности в разплащанията към производителите. Неплатените суми до момента надхвърлят 318 млн. лв., което води до блокиране на разплащанията по цялата енергийна система, съобщава ДКЕВР.

Регулаторът призовава страните да уредят доброволно финансовите въпроси по задълженията в срок от 3 работни дни, считано от днес. Регулаторът инициира среща с участието на НЕК и трите дружества за дискутиране на проблема и търсене на негово разрешение.

В случай че страните не постигнат съгласие и не уредят финансовите си задължения, ДКЕВР ще предприеме последващи действия в рамките на закона, за да се предотвратят проблеми с доставките на електрическа енергия.

"EVN България Електроразпределение" заявява, че заплаща в срок и всеки месец всички свои задължения към НЕК, се посочва в прессъобщение на дружеството.