Шефовете на "Правна дирекция" и на Дирекция "Човешки ресурси" в МВР са подали оставки. За момента от вътрешното министерство не съобщават за промените, предаде БНР. Не е ясна причината за решението за напускане. Неофициално се твърди, че то е свързано с идеята за намаляване на 20-те заплати на служителите при пенсиониране.

Източници от МВР допълниха, че десетки молби за пенсиониране са подадени във ведомството заради идеята за премахване на парите за прослужено време и заради намаляването на заплатите при напускане.

Служители от почти всички звена във вътрешното министерство са подавали такива заявления. Това се е случило в Специализирания отряд за борба с тероризма, СДВР, Главната дирекция "Национална полиция", както и в няколко областни дирекции на МВР. До момента няма официален коментар от ръководството на ведомството за случващото се там.

250 заявления за напускане са подадени в МВР с цел да не се загубят обезщетенията, които са орязани в проектобюджета за следващите година, според източници на bTV. Очаква се 20-те заплати накуп и годишен отпуск 30 дни да станат 10 заплати и 20 дни.

Няколко полицейски синдиката обявиха, че са в стачна готовност, заради орязания бюджет на министерството догодина. Заплашват с пътни блокади и арест на министъра на финансите Владислав Горанов.

В проектобюджета за 2016 година министърът на финансите е предложил да се намалят заплатите и обезщетенията на служителите на МВР.

Премахнати са парите, които са получавали досега служителите на вътрешното министерство за прослужено време.

С 40-процентовото намаляване на месечните възнаграждения и дните на отпуск, тотално е обезличена професията, според декларацията на синдикатите.

Те са готови да блокират пътя за Перник и магистрала "Хемус" в средата на седмицата, ако дотогава премиерът Бойко Борисов и министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова не се срещнат и не разрешат въпроса.