Лекарите - недоволни от парите за здраве догодина. На извънредния си събор в Равда Българският лекарски съюз (БЛС) определи Бюджет 2014 в частта му за здравеопазване като неприемлив.

Лекарите заплашиха да минат само към обслужване на спешните случаи, а цялата останала система да спре да работи. Макар в бюджета за догодина Здравната каса да разполага със 110 милиона лева повече, от тях само 8 милиона ще отидат за здраве, а другите ще бъдат блокирани като излишък.

Според лекарите ще има много сериозен спад в цените и в обема на всички дейности, особено болничните.

„Не мога да разбера чий болен мозък след всичко, което се случи, след откраднатите пари от здравни вноски, отново е записал 104 милиона излишък на касата при 300 милиона дефицит. Нали разбирате, че това е подготовка нови 104 милиона от здравни вноски да бъдат откраднати”, заяви д-р Цветан Райчинов, председател на БЛС.

„Което аз лично бих направила, е да поискам на всички инстанции над касата, ще започна още от надзорния съвет в понеделник, този излишък от 104 милиона да се качи в разходната част”, коментира и д-р Румяна Тодорова, директор на НЗОК.