Една година след първоначалния сигнал нещата с археологическите разкопки в центъра на София изглеждат още по-зле. Гледката не е просто грозна, а вече е нелепа. Унищожението е факт. Това заяви в предаването „Тази сутрин” Мария Щурова, която подаде сигнал за състоянието на разкопките.

„Не виждам старите руини, а невероятен кич. Червените тухлички – те са толкова идеално подредени, даже излъскани, на места са равномерно стъпаловидни, и изглеждат като безвкусна имитация, и не виждам предишните оригинални останки от римските зидарии. Това е много жалко”, каза още Щурова.

Според Манол Глишев е разрушен оригиналният вид на паметника, строи се с нов материал, при това се строи не с разделителна линия, а се строи от земята. „Ние ще имаме тук едно лего, а не античен град”, смята младежът.

Един археологически обект е превърнат в торта, само че българската античност не е торта, подчерта Глишев.

В коментар по темата арх. Юлий Фърков, ръководител на проекта, заяви:

„Има няколко постулата – единият на Джон Ръскин, който споменава, че всяко нещо се ражда, живее и умира. Нашите руини се раждат от ръцете на археолозите, живеят автентично, и оставени така на вятъра, на слънцето и на 27 пъти замръзвания и размръзвания през зимата, накрая умират. Това е текст, който защитниците на тази теза имат право да проповядват. Консервацията на руините и реставрацията е дефинирана в много харти, не само във Венецианската харта”.

"Тук бяха положени много усилия, когато се строи метрото, то да бъде така изградено, че да не пострада археологическият хоризонт. Затова следим внимателно работата на колегите от Министерство на културата. Най-тревожен беше моментът миналото лято, когато се допусна да има наводнения”, заяви зам.-кметът на София Тодор Чобанов.

"Имаме забележки, ще настояваме да се направят някои корекции, защото видимо сме далеч от желания резултат. Намираме се в третата четвърт на работата, така че не можем да съдим за крайния резултат. В подземната зона нещата са доста по-безпроблемни, но тук действително има проблеми. Новият вид тревожи. Има нужда от специална обработка с химикали и с други способи, за да се получи по-добра визия", допълни Чобанов.

"Ще направим искания за корекции и се надяваме обектът да получи цялостно един по-подходящ вид, за да не се губи автентиката и да не бъде притискано от новото", каза още Чобанов.

Малко по-късно през деня министърът на културата Вежди Рашидов разпореди временно спиране на работата по консервацията и реставрацията на открития музей на столичното Ларго.

Министърът събира екип от експерти, които да направят анализ на изпълнението на реставрационните работи по проекта.